• DOLAR 32.331
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2298.609
  • ...
SON DAKİKA
Güneş arabası "Battalgazi" yarışı başarıyla tamamladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MALATYA - Büyük heyecana sahne olan etkinlikte "Battalgazi" isimli güneş arabası ile İnönü Üniversitesi, güneş enerjili araçlar kategorisinde yarışmaya katılan üniversiteler arasında 10. oldu.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekilmesi ve üniversite öğrencilerinin fikirlerinin üretime geçirilebilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana Alternatif Enerjili Araç Yarışları düzenliyor. Güneş ve hidrojen gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçların piste çıktığı yarışlara 40 üniversiteden 62 araç başvurdu. Formula G-Güneş Enerjili Araç Yarışları'na 34 takım ve 39 araç, Hidromobil-Hidrojen Enerjili Araç Yarışları'na 22 takım ve 23 araç katıldı.800 öğrencinin yer aldığı organizasyonda ilk olarak araçlar teknik ve güvenlik kontrolünden geçti. 13 araç gerekli kriterleri tamamlayamadığı için sıralama turlarına katılamadı. Sıralama turlarında yarışan araçlardan 37'si isimlerini finale yazdırdı.

İnönü Üniversitesinin finalde temsil eden "Battalgazi", 15 tur atma başarısı gösterdiği gibi, zaman zaman 90 km/h hız seviyesini de yakaladı.

Proje yürütücülüğünü İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Onat'ın, ekip liderliğini Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Musap Karaca'nın yaptığı ve Makine Mühendisliği ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan 20 kişilik öğrenci tarafından tasarlanıp hazırlanan "Battalgazi" isimli güneş arabası, bin 950 metrelik Kocaeli Körfez Yarış Pisti'ndeki Formula-G Final Yarışında İnönü Üniversitesinin adını 10. sıraya yazdırdı.

"Battalgazi"nin bu yıl ortaya koyduğu performans ile kendisini aştığını ve bu yıl elde edilen tecrübe ile kısa zamanda ilk 5'i zorlayacak bir araba yapılacağını belirten Onat, sponsor kuruluşlara yaptıkları katkılar için teşekkür etti.(Enis Ağırbaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir