• DOLAR 32.515
  • EURO 34.602
  • ALTIN 2504.544
  • ...
Ceylanpınar halkı: `Sesimizi duyan yok`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Suriye`de devam eden iç savaşın en fazla hissedildiği sınır bölgelerinden olan Ceylanpınar ilçesindeki halk, savaşın durdurulması için yetkililerin bir şeyler yapmasını istiyor. Seslerini yetkililere duyuramadığını ifade eden halk, yetkililerin kendileriyle ilgili açıklama yapmasını istiyor. Nereden geldiği belli olmayan kurşunlarla birçok kişinin hayatını kaybetmesi birçoğunun da yaralanması ilçe halkını tedirgin ediyor.
 
İlçede görev yapan bazı doktor ve öğretmenin tayinini isteyip ilçeyi terk etmesi birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. İlçede yaşayan halkın birçoğu ölüm korkusuyla evinin kapısına kilit vurarak başka yerlere göç ediyor.
 
İlçe esnafı ise iş yapamadığından dolayı borcunu ödeyemiyor. Suriye`de kimyasal silahların kullanılması halkı daha da korkutuyor. Halk yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini belirtiyor.
 
Ramazan ayında evinde otururken başına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden lise öğrencisi Mehmet Gündüz`ün amcası Abdulaziz Gündüz, Ceylanpınar`ın halinin göz önünde olduğunu ifade ederek parkların ve sokakların bomboş olduğunu oysa daha önce buraların çok kalabalık olduğunu söyledi.
 
Tüm bunların sebebinin sınırı aşarak gelen kurşunlar olduğunu dile getiren Gündüz, "Şimdiye kadar keleş mermileri geliyordu. Fakat şimdi havan topları evlerimize isabet ediyor. Biz istiyoruz ki, hükümet bu savaşa bir çare bulsun, gerçekten Ceylanpınar şuan çaresizdir. Bu saatten sonra evlerimizin içi de güvenceli değil. Biz hükümetten rica ediyoruz bu soruna bir el atsın yoksa Ceylanpınar bir hayalet şehir olacak. Tek çare savaşın sona ermesidir o zaman huzur gelir" dedi.
 
Her an herhangi bir yerde birilerine kurşun isabet edebileceğinin altını çizen mobilyacı esnafı olan Hasan Arsu da, Ceylanpınar`da birçok insanın hayatını kaybettiğini, halkın kelle koltukta gezdiğini ifade etti.
 
Savaşın Ceylanpınar`daki hayatı altüst ettiğini dile getiren Arsu, "İnsanlar dışarı çıkamıyor, işimize doğru dürüst gelemiyoruz dükkanlarımız kapalı, esnaf çok kötü durumda. Yetkililerden artık bir şeyle yapmasını istiyoruz. İlçeye gelen yetkililer adeta kendilerini bir çembere almış gibi gelip gidiyorlar. Kimse çıkıp esnafla, milletle birebir konuşmuyor. Bu insanlar ne yapıyor durumları nasıl diye kimse sormuyor. Devlet artık buna bir çözüm bulmak zorunda" ifadelerini kullandı.
 
"Yetkililer bu işin başlamasında nasıl sorumlu iseler- ki biz böyle görüyoruz- bu işin bitmesi için de o kadar sorumludur" diye konuşan Oto Lastik Bayii olan Mehmet Eyyüpoğlu, "Bir devletin halkına zarar veriliyorsa elbette o devlet halkını korumak zorundadır. Mesela Suriye ile Ceylanpınar arasına bir tampon bölge oluşturulmalı. Sivil toplum kuruluşları her hafta toplantı, basın açıklaması yaptıkları halde maalesef seslerini duyan olmuyor. Biz yetkililerden acilen bu savaşın durdurulması için yoğun bir çaba içine girmelerini istiyoruz" diye konuştu.
 
Ceylanpınar halkı olarak çok tedirgin olduklarını, devlet yetkililerinin kendilerini adeta kaderlerine terk ettiğini ifade eden Ahmet Büvet ise, başbakana ve milletvekillerine seslenerek bu savaşın sona erdirilmesini istedi. (Osman Gülebak, Şuayb Özbey - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir