• DOLAR 32.561
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2427.156
  • ...
Dünya Turizm Örgütü Zimbabwe'de toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 20'nci Genel Kurulu Zimbabwe Cumhuriyeti'nde toplandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, 193 ülkenin üye olduğu örgütün Genel Kurul Toplantısı'nda Türkiye'yi temsilen iki ayrı oturumda konuşma yaptı.


Turizmin en önemli bileşeni olan küresel ve bölgesel barış ve istikrarın, gerek havayolu taşımacılığı gerekse turizm hacmi üzerinde hayati öneme haiz olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özaslan, herhangi bir coğrafyada ortaya çıkan huzursuzluk veya istikrarsızlığın, turizm hacminde sert düşüşlere neden olarak diğer bölgelere de yansıyacağını bildirdi.


Aynı hedefe yönelik çaba gösteren ülkelerden birinin kaybının diğerinin kazancına dönüşmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Özaslan, ülkelerin turizm potansiyelinden faydalanabilmelerinin tek yolunun küresel barış ve istikrardan geçtiğinin altını çizdi.


Hava Ulaştırması ile Turizm ilişkisi
Konuşmasında ayrıca, Türkiye'nin, hava ulaşımı-turizm gelişimi ilişkisine önemli bir örnek olduğunu belirten Özaslan, Türkiye'de son 10 yılda turist sayısı yüzde 125 oranında artış gösterirken eşzamanlı olarak havayolu taşımacılığında da uçak filosunda yüzde 136, yolcu sayısında yüzde 100 civarında artış sağladığını bildirdi.


Sivil havacılıkta özelleşmenin rekabeti arttırdığına, Türkiye'de bu rekabetin havayolu taşımacılığını hem maliyet hem de talep karşılamada ulaşılabilir kıldığına değinen Müsteşar Özaslan, 'Çevreci hava ulaşımı' için başlatılan "Yeşil Havaalanı" projesi hakkında da bilgiler aktardı.


Vize kolaylıkları ve Schengen vizesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, Genel Kurulun "Vize Kolaylıkları" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada ise Türk vatandaşlarının Schengen vizesi konusunda AB ülkeleri ile yaşadığı sıkıntıların altını çizdi.


Vize kolaylıklarının küresel ölçekte sürdürülebilir turizm gelişimi için önemli olduğunu kaydeden Özaslan, Schengen vizesi konusunda Türk vatandaşlarının yaşadıkları sıkıntıların devam ettiğini anımsatarak; gerekli dokümanların miktarı, uzun onay süreci, standardizasyon eksikliği ile vizenin gerekçe gösterilmeksizin reddi gibi konuların başlıca sorunlar olarak öne çıktığını dile getirdi.


Türkiye'nin başlıca önceliği vize kolaylıkları
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özaslan, vize uygulamalarının küresel turizm kalkınma sürecinin en önemli unsurlarından birini teşkil ettiğini ifade ettiği konuşmasında, vize kolaylıklarının dünyada en çok ziyaret edilen altıncı ülke olan Türkiye'nin başlıca öncelikleri arasında bulunduğuna da dikkati çekti.


Küresel turizme yıllık 10 milyon uluslararası ziyaretçi ile katkıda bulunan Türkiye'nin, DTÖ üyesi ülkelerden, vize kolaylıklarına daha büyük önem vermelerini beklediğini belirten Özaslan, seyahati kolaylaştıran önlemlerin, gelişmekte olan pazardan yararlanmak için bir fırsat olduğunu dile getirdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir