• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...
Tarımsal kesinti uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Tarımsal kesinti uyarısı hakkında yazılı bir açıklama yapan Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Gülpak, SGK'nın 5510 sayılı Kanunun 88. maddesi ile tarımsal faaliyette bulananların prim borçlarını, sattıkları ürün bedellerinden borç tutarlarını geçmemek kaydıyla yüzde 1 ila yüzde 5 oranları arasında kesinti yapmak suretiyle tahsil etmeye yetkili kılındığını hatırlattı.

 

"Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair Tebliğ"in 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini kaydeden Gülpak, kurumun 2 Temmuz 2013 tarihinde yayınladığı genelgeyle de söz konusu kesinti işlemlerine ilişkin kanun, yönetmelik ve tebliğ hükümlerinin uygulanmasına açıklık getirdiğini bildirdi.

 

Gülpak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Tebliğ hükümleri gereğince, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü gerçek veya tüzel kişilerin, aldıkları ürün bedellerinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla 1 Ocak 2014 tarihine kadar yüzde 1, bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise yüzde 2 oranında kesinti yapmak zorundayız.

 

Yapılan kesintiler, hazırlanacak kesinti bildirim listeleri aracılığıyla SGK'ya bildirilecek ve kesinti tutarları ile ilgili banka hesapları üzerinden kuruma aktarılacak. Kesinti yapmak zorunda olduğu halde kesinti yapmayan veya yaptıkları kesinti tutarını süresi içerisinde ve tam olarak Kurum hesaplarına intikal ettirmeyen ya da Kesinti Bildirim Listelerini süresi içerisinde göndermeyen gerçek veya tüzel kişiler hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca süresi içerisinde kurumumuz hesaplarına intikal ettirilmeyen kesinti tutarlarının faiziyle birlikte ilgili ve sorumlularından tahsili yoluna gidilecektir."

 

İşlemlerin, kurum tarafından hazırlanan ve işletime açılan e-Kesinti programı üzerinden yapılacağı yönünde de bilgilendirme yapan Gülpak, "Kesinti yapmakla yükümlü gerçek veya tüzel kişilerin, e-Kesinti programı aracılığıyla bildirim listelerini gönderebilmeleri için Kullanıcı Kodu ve Geçici Kullanıcı Şifresi Başvuru Formu ve formda belirtilen belgeler ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekmektedir." dedi.

 

Kesinti işlemleri için Nisan-Eylül 2013 döneminin geçiş devresi olarak öngörüldüğünü ve 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren Kesinti Bildirim Listelerinin, e-Kesinti programı aracılığıyla gönderilmesinin zorunlu hale geleceğinin ve kağıt ortamında verilemeyeceğinin altını çizen Gülpak, "Bu nedenle kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek veya tüzel kişilerin söz konusu tarihten önce kurumumuzun ilgili ünitelerine şifre başvurusu yapmaları büyük önem taşımaktadır. Tarımsal kesinti yapacak olan gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmamaları veya engelleyici bir sebep olmaksızın kesinti tutarlarını süresi içerisinde ve tam olarak Kurum hesaplarına aktarmamaları halinde, gerçek kişilerin kendileri, kamu kurum ve kuruluşlarının tahakkuk ve tediye ile ilgili görevlileri, tüzel kişiliğe haiz diğer işverenlerin yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticileri ile kanuni temsilcileri Kurumumuza karşı işverenleriyle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardır." diye konuştu. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir