• DOLAR 32.56
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2431.081
  • ...
Vali Aydın: "Siirt Kabuğunu Kıracak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- Siirt Valisi Ahmet Aydın, kenti tanıtmak için yeni bir vizyon belirledi. 27 Ağustos Salı günü Feshane'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Aydın; "Siirt, yeni yatırımları, inanç ve doğa turizmi ile kabuğunu kıracak." dedi.

 

29 Ağustos-1 Eylül tarihinde Feshane'de düzenlenecek olan "Siirt Günleri" bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıda Siirt'i tanıtan bir filmin gösterilmesinin ardından Siirt Valisi Ahmet Aydın yapacakları etkinlikler hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi.

 

29 Ağustos-1 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Feshane'de düzenlenecek "Siirt Günleri" etkinliklerinde ise çok amaçlı bir program hazırlandı. Hazırlıkları uzun zamandır devam eden etkinliklerde, Siirt'in yerel sanatçıları yöresel şarkılar seslendirecek. Siirtli şair ve yazarlar ise kendileri için ayrılan stantlarda kitaplarını imzalayacak ve söyleşiler gerçekleştirecek. Etkinlikler süresince Feshane'de büryan, fıstık, battaniye ve bal gibi Siirt'e özgü ürünlerin tanıtımı yapılacak. Ayrıca davetlilere, büryan ve perde pilavı gibi yöresel yemekler ikram edilecek.

 

Etkinlikler kapsamında Siirt'in ekonomisinin ele alınacağı Yatırım Zirvesi de gerçekleştirilecek. Dünya Ticaret Merkezinde yapılacak zirveye, iş dünyasından Ethem Sancak, Nihat Özdemir, gazeteci Yiğit Bulut, Vahap Munyar, Yavuz Semerci ve akademisyenler katılacak.

 

"Siirt'i Dünya'ya açacağız"

Siirt Günleri için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Vali Ahmet Aydın, "Siirt'in zengin tarihi ve kültürel potansiyeli ile doğal güzelliklerini tanıtarak kalkınmasını sağlayacağız." dedi.

 

Çözüm sürecinin beraberinde getirdiği huzur ortamında Siirt'in tarihi ve kültürel potansiyelini gün ışığına çıkaracaklarını vurgulayan Vali Aydın, Siirt'in bölgenin en huzurlu ve güvenli illerinden biri olduğunu ifade ederek, çözüm süreci ile daha önce vatandaşlarca yaşanan kaygıların da sona ermeye başladığını kaydetti.

 

Hedef: Kültür-Turizm turuna dahil olmak

Vali Ahmet Aydın, yürütecekleri tanıtım çalışmaları ile bölgede Adıyaman'dan başlayıp Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Hasankeyf üzerinden Van'a doğru gerçekleşen turizm hareketine Siirt'i de dâhil etmek istediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Gerçekleştirilen son kazılarla Siirt'in tarihinin, günümüzden 13 bin yıl öncesine dayandığına dair bulgulara rastlandı. Bu açıdan bakıldığında Siirt dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri. Dünyanın nehir üzerinde kurulan ilk limanı Kurtalan ilçemizdeki Çattepe köyünde bulunuyor. Yapılan kazılarla bu tarihi liman ortaya çıkarıldı. Siirt bu zengin tarihinin yanında dünyaya damgasını vuran Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının kesiştiği bir noktada olması nedeniyle de çok zengin bir kültüre sahip. Veysel Karani Hazretleri, Hazreti Ali'nin oğlu Muhammed Bin Hanife, Abdurrahman Bin Avf Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretleri, İsmail Fakirullah, Sultan Memduh ve daha nice din ve bilim adamının türbeleri Siirt'in bu alandaki yerini belirleyici birer zenginliktir. Sayısız türbe han, kale, cami ve konağın varlığı da bir başka zenginliğimizi oluşturuyor. Ülkemiz ve dünya toplumlarının dikkatine sunacağımız birçok zenginliğimiz var. İbrahim Hakkı Hazretlerinin her yıl 21 Mart ve 23 Eylül'de doğan güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin başucuna doğmasını sağlayan ışık hadisesi bile başlı başına gelip görmeye değer bir zenginliktir. Bu önemli hadisenin bir minyatürünü İstanbul Miniatürk'te sergileyeceğiz. Hedefimiz TÜRSAB'ın kültür-turizm turuna dâhil olmaktır."

 

Çözüm sürecinin etkisi

Kentin tanıtımı için başlattıkları çalışmada çözüm sürecinin de büyük katkı sağladığını belirten Vali Ahmet Aydın, "Siirt'in dört tarafı zengin akarsuları ile rafting sporu açısından son derece elverişlidir. Birçok türkü ve şiire konu olan Botan Çayı, özellikle bahar aylarında dağlardaki karların erimesi ile birlikte debisi artar ve rafting sporu açısından çok ideal bir ortam sağlar. Adrenalinin ve heyecanın doruk noktalarını an an Botan Vadisinde yaşayabilirsiniz. Muhteşem manzaraya sahip Botan Vadisi üzerinden yamaç paraşütü ile uçmak ise doyumsuz bir keyiftir. Siirt doğal güzellikleri bakımından çok zengin bir ilimiz. Bu zenginliği turizme kazandırmak amacıyla Türk Hava Kurumu ile Siirt Üniversitesi işbirliğinde yamaç paraşütü kursları düzenleniyor. Amaç Siirt'te yamaç paraşütü, raftingi ve benzeri sporları yaygınlaştırmaktır" dedi.

 

Siirt günleri, Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde yapacakları Siirt Günleri'ne tüm vatandaşları davet eden Vali Ahmet Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Sahip olduğumuz değerlerimizi tanıtmak amacıyla 29 Ağustos-1 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Feshane'de Siirt Günleri etkinlikleri düzenliyoruz. Her ne kadar Siirt bölgenin en güvenli ve huzurlu illerinden birisi olsa da yakın bir zamana kadar etkili olan olaylar nedeniyle yaptığımız tanıtım çalışmalarından istediğimiz sonucu alamıyorduk. Ancak çözüm süreci ile güven sorununu aşıyoruz. İnsanların bilinçaltındaki algı değişmeye başladı. Bölgeye ilgi arttı. İlimizi ziyaret eden hatta yatırım yapmak isteyenlerin sayısında artış var. Biz de bu uygun ortamdan istifade ederek tanıtım atağına geçtik. Kürtçe, Arapça Türkçe ve İngilizce tanıtım kitapları yayınladık. Bu ayın sonunda da İstanbul Feshane'de dev bir organizasyonla 'Siirt Günleri' etkinliği düzenleyeceğiz. Bu etkinlikte doğal güzelliklerimizin yanı sıra, yöresel ürünlerimiz, yemeklerimiz, yerel müziğimiz ve edebiyatımızdan da örnekler sunarak kentimizi her yönüyle tanıtmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda düzenleyeceğimiz yatırım zirvesi ile Siirt'in yatırım potansiyelini de masaya yatıracağız. Eylül ayında da çok geniş kapsamlı Tillo günlerini Siirt'te gerçekleştireceğiz. İlin tanıtımı için her fırsatı kullanacağız. Çünkü özellikle inanç ve doğa turizmi Siirt'in kalkınmasında lokomotif rol üstlenecek."

 

Vali Aydın, tüm Siirtliler ile Siirt'e gönül verenleri bu tanıtım atağına katkıda bulunmaları için 29 Ağustos-1 Eylül'de Feshane'de gerçekleştirilecek, "Siirt Günleri" etkinliğine davet etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir