• DOLAR 32.59
  • EURO 34.847
  • ALTIN 2503.067
  • ...
Dağa Çıkan PKK’lı, Devlet Memuru mu Olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çözüm süreciyle beraber PKK’nın dağ kadrosunun sınır dışına çekilmesi beklenirken her gün yeni yeni kişilerin isteyerek ya da istemeyerek dağa çıkarılması kamuoyu tarafından anlamlandırılamıyordu.

Ancak ortaya atılan son bir iddia, kamuoyunda şok etkisi oluşturdu. İddiaya göre, devlet ile PKK arasında imzalanacak gizli bir anlaşmayla PKK’nın dağ kadrosundan silahlı eyleme bulaşmamış olanlar ilerde devlet memuru yapılacak. Çözüm Sürecine rağmen PKK’nın son dönemlerde çıkarabildiği kadar elemanını dağa çıkarmasının arkasında bu sebebin yattığı iddia ediliyor.


18 Mart Üniversitesi Rektörü Stratejist Prof. Dr. Sedat Laçiner, geçtiğimiz günlerde Aksiyon Dergisi’ne verdiği bir röportajda Çözüm Süreciyle beraber Kürt sorununda gelinen son aşamayla ilgili sorulan bir soru üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. PKK’nın kendisi dışında bir grubu yaşatmayacağını söyleyen Laçiner, insanlara “Bu devletin polisi olmak isterseniz şimdiden adınızı yazdırın” şeklinde propaganda yapıldığını belirterek insanların bu propagandanın etkisiyle çocuklarını dağa gönderdiğini ifade ediyor.

Bugün bölgede en büyük sıkıntının sokakların PKK’nin sivil unsurlarına terk edilmesi olduğunu söyleyen Laçiner, verdiği bu röportajda, “PKK’nın karşısında yer alan insanlar ‘devlet bizi PKK’ya mı terk ediyor?’ endişesi duyuyor. Şu anda bölgedeki pek çok çevrede şöyle bir görüş var: PKK burada özerk yapı kuracak.” diye belirtiyor. Ayrıca Laçiner, insanların bir kısmının yapılan propagandaların etkisiyle dağa çıkmak için örgüte ismini yazdırdığını bir kısmının da iş güç sahibi olsun diye çocuğunu dağa gönderdiğini dile getirerek insanların örgüte iş kapısı olarak bakmaya başladığının altını çiziyor.


İmralı ile aralıklı olarak görüşmeler yürüten devlet yetkililerinin silahlı eyleme bulaşmamış dağdaki örgüt elemanlarının devlet memuru yapılmasına yönelik Apo’ya herhangi bir söz verip vermediği ise bilinmiyor. Ancak çözüm süreciyle beraber federasyon seçeneğinin de konuşulduğu bir atmosferde ortaya atılan iddialar vahim görüldü.


Başbakan, son dönemlerde örgütün sadece yüzde 20’sinin sınır dışına çekildiğini ifade etmişti. Sınır dışına çıkarılan örgüt elemanlarının hasta olanlar, yaşlı olanlar ve özellikle silahlı eyleme bulaşmış olanlardan oluşması da dikkat çekiyor. Son altı ayda 2.500 kişinin dağa çıkarak PKK’ya katıldığı belirtilirken son günlerde gündeme gelen PKK’nın Kürt gençlerini kaçırarak zorla dağa çıkardığı haberleri de kamuoyunu tedirgin ediyor.

Hüseyin Dareni- İstanbul/ Doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir