• DOLAR 32.599
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2503.402
  • ...
Eğitime Özgürlük, İnancımıza Saygı İstiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Özgür-Der Diyarbakır Şubesi, dayatması, başörtüsü ve anadilde eğitim yasağını protesto etti. Saat 12`de Ofis AZC önünde yapılan protesto eyleminde, "Başörtüsü Yasağına, Andımız Saçmalığına, Anadilde Eğitim Yasağına, Milli Güvenlik Despotizmine, Kesintisiz Eğitim Zorbalığına HAYIR, Okulda Kışla Düzenine Son" şeklinde afişler asıldı.


Ayrıca, "Niçin Başörtümle Okula Gidemiyorum, Neden İnanmadığım Değerler Üzerine Ant İçmeye Zorlanıyorum. Dillerin Farklılığı Allah`ın ayetlerindendir" şeklinde pankartlar kaldırıldı, "Uyan Diren Özgürleş ve Zulme Karşı Omuz Omuza" şeklinde sloganlar atıldı.


İnancımıza Saygı İstiyoruz!
Basın açıklaması ise Özgür Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Eta Pektaş yaptı. Pektaş, Eğitime özgürlük, inanca saygı isterken, okulların acilen sistematik zulüm mekânları olmaktan çıkartılması talep etti. Türkiye`nin gündeminde yeni anayasa tartışmaların var olduğunu hatırlatan Pektaş, yeni anayasa tartışmalarının özünde ise halkın iradesini, ihtiyaçlarını ve taleplerini görmezden gelen bürokratik oligarşik iktidar yapılanmasının tahakkümünü kırma ve özgürlük alanını genişletme vaatleri ve beklentilerinin yer aldığını söyledi.


Okul Kışlalaştırılmış, Öğrenciler Askerleştirilmiştir
Hak gasplarının en yoğun yaşandığı alanlardan biri eğitim alanı olduğuna dikkat çeken Pektaş sözlerini şöyle sürdürdü; "gerek 8 yıllık zorunlu eğitim, gerekse de sonraki süreçlerde milyonlarca çocuğumuz ve gencimizin zihinleri resmi ideolojik doktrini esas alan anlayış ve uygulamalarla mütemadiyen kirletilmektedir. On yıllardır yoğun bir ideolojik bağnazlık ve dayatmacı yöntemlerle düzen ve düzenin kutsalları karşısında pasif, çaresiz, eleştiri ve sorgulama cesaretinden yoksun nesiller yetiştirilmesi hedeflenmiş, "okul" kışlalaştırılmış, öğrenciler askerleştirilmiştir."


İşte Talepler…
Kısa bir süre sonra yeniden başlayacak eğitim döneminde önceki yıllarda yaşanan sıkıntıları da göz önünde bulundurarak acilen bazı düzenlemeler yapılmasını isteyen Pektaş, "kimliğimize, inancımıza karşı büyük bir zulme, haksızlığa dönüşen kimi dayatmalara hiç vakit geçirilmeksizin son verilmesini talep ediyoruz" dedi ve 5 maddelik taleplerini şöyle sırladı;

- 28 Şubat darbe sürecinde, İmam Hatip okullarının orta kısımlarının budanması maksadıyla uygulamaya konulan kesintisiz eğitim dayatması terk edilmelidir.
- İlköğretimden başlayarak bütün öğretim süreçlerinde kız öğrencilerin başörtülü eğitim görme hakları tanınmalı; insan hakları ilkeleriyle çelişen, dünyada da benzeri zor görülen, despotik, zalimane başörtüsü yasağına son verilmelidir.
- "Andımız" adlı İslam akidesine aykırı öğeler içeren, kişi putlaştırmasına ve kişilik tahribine yönelik ırkçı metnin her sabah çocuklarımıza zorla söylettirilmesi ayıbına, ilkelliğine, zulmüne son verilmelidir.
- İsteyen vatandaşlara okullarda ana dillerinin öğretilmesi imkânı tanınmalı, Allah`ın ayetlerinden olan ana dillerin eğitim dili olarak kullanılmasına yönelik engeller kaldırılmalıdır.
- Okullarda askeri denetim ve vesayet aracı olarak işleyen ve kışla tipi eğitimin simgesi haline gelen Milli Güvenlik Dersleri kaldırılmalıdır.


Yapılan basın açıklamasının ardından okunan basın metni, Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı`na posta yolu ile gönderildi.

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24496.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24495.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24494.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24493.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/24492.jpg

M. Salih Keskin - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir