• DOLAR 32.548
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2431.536
  • ...
Ahlat`ta domates hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Bitlis`in Ahlat ilçesinde üretilen ve bölgede markalaşan Ahlat domatesin hasadına başlandı. Bir ay boyunca bölgede gelen komisyoncu ve manavcıların gözdesi olan Ahlat domatesi, bu yıl tüketicileri sevindirirken toptancıları ise endişelendiriyor.

Henüz çapa döneminde tarlaları alan toptancılar, domates fiyatlarındaki düşüşten dolayı zarar edecekleri endişesini taşıyorlar.

Piyasanın çalkalanmasından endişe eden toptancılardan Ekrem Sezgin, bu yıl domates fiyatlarındaki düşüş umut verici olmadığını belirterek, "Her yıl Ahlat ilçesinde domates alarak bölgenin farklı illerinde piyasaya sürüyoruz. Ahlat topraklarının verimliliği burada kaliteli ve lezzetli domateslerin yetişmesine neden olmaktadır. Markalaşan Ahlat domatesi hasat sezonu boyunca Doğu ve Güneydoğu`nun ihtiyacını karşılayacak durumdadır. Hem lezzeti hem de kalitesi nedeniyle tüketicinin tercihi haline geliyor" dedi.

Hasadın başlamasıyla birlikte çalışmaya gelen mevsimlik işçileri tutarak hasada başladıklarını belirten Sezgin şunları söyledi; "Fakat bu yıl piyasanın düşük olması bizleri düşündürüyor. Sonuçta buraya bizlerde emek veriyoruz. Topladıklarımız domatesleri Batman, Siirt, Diyarbakır başta olmak üzere birçok Doğu ve Güneydoğu illerine götürerek piyasaya sürüyoruz. Burada verimli topraklarda bir iş istihdamı da sağlanmış oluyor. Hem tarlalarda çalışan işçi, nakliye yapan nakliyeci, domatesi üreten üretici, pazara sunan toptancılar, manavcılar herkes bundan bir şeyler kazanıyor. Yalnız Ahlat domatesi üreten üreticiler, biraz daha üretim konusunda bilinçlendirilirse üretimin hem kalitesi hem de verimi artacaktır. Ahlat ilçesinde üretim için gerek toprak verimi gerekse de diğer şartlar uygundur. Geriye sadece malın kalite tanıtımı ve üreticinin eğitim standartları iyileştirilmesi gerekiyor." (Şükrü Tontaş - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir