• DOLAR 32.627
  • EURO 34.865
  • ALTIN 2493.864
  • ...
Suriye'deki savaş Ceylanpınar'da film oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Başladığı günden beri tüm dünyayı etkileyen Suriye'deki iç savaş özellikle sınır bölgelerde bulunan yerleşim birimlerini etkiliyor. Bu etkileşim bazen ekonomik, bazen sosyal bazen de siyasi olabiliyor. İşte bu savaştan en çok etkilenen yerlerden birisi de şüphesiz Ceylanpınar ilçesi. Suriye'deki iç savaş, Ceylanpınarlı iki gence sinema filmi için ilham kaynağı oldu. Siirt Üniversitesi'nde Maliye bölümünü okuyan Ceylanpınarlı Bülent Akçiçek ile Emrah Deme isimli iki üniversiteli genç çok zor şartlar altında Suriye'deki iç savaşı konu alan bir sinema filmi çekmeye çalışıyorlar.

Günümüzde medyanın insanlar üzerinde çok büyük etki bıraktığını ifade eden Akçiçek şöyle konuştu:"Yanlış değilsem bir adam der ki zamanımızda bir peygamber gelmiş olsaydı medya üzerinden çalışacaktı. Çünkü medyaya baktığımız zaman bir Polat Alemdar namaz kılıyorsa bakıyorsunuz insanlarda namaz kılıyor. Ben de insanlara nasıl faydalı olabilirim diye düşündüm ve sonunda sinema üzerinden insanlara ulaşmaya çalışmaya karar verdim. Bu şekilde insanlara iyi bir şeyler verebilirim en azından bir film çekerken müstehcen sahneleri koymam. Bizim gibi düşünen insanlardan bize destek olmalarını bekliyoruz."dedi.

"Filmde Suriye'deki zulmü ve vahşeti anlatmaya çalışıyoruz" diyen Akçiçek 2007'den beri sinema ile uğraştığını, şu an Ceylanpınar'da çektiği 'sınırda hayat 'isimli filmi çok zor şartlar altında çekmeye çalıştığını belirterek "Kurşunların altında, bombaların altında film çekiyoruz sonuçta karşıda bir savaş var. Mesela kıyafet sıkıntısı çekiyoruz, silah, mekan, oyuncu bulmakta sıkıntı çekiyoruz.Ceylanpınar'da güvenlik sorunu var.Yetkililer buna bir çözüm bulmalıdır "diye konuştu.

Filmde Suriye savaşında bir ailenin dramı ve sınırda yaşadıklarını anlatmaya çalıştığını belirten Akçiçek film çekerken yaşadığı bir anısını şöyle anlattı:" Bir gece bir adamın öldürülüp gömülmesi sahnesini oynamak için yeri kazarken çevrede bizi görenler polisi arayıp 'bir grup elleri silahlı askerler öldürdükleri bir adamı gömmek için yeri kazıyorlar' diye ihbarda bulunmuş. Tabi bir de baktık ki polis etrafımızı sarmış. Ben arkadaşlarıma sakin olmalarını söyleyip fotoğraf makinemi boynuma taktım. Polislere çektiğimiz görüntüleri gösterdik. Onlarda bizi araştırıp karakola götürdüler. Anlayacağınız izin konusunda çok sorun yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu filmi çekerken çok sıkıntılarla karşılaştıklarının altını çizen Deme ise bu şekilde insanlara faydalı olmak istediklerini, sinemanın da bir vesile olduğunu, insanlara sinema yoluyla ulaşmayı amaçlayan insanların kendilerine destek olmaları gerektiğini belirtti.(Osman Gülebak/Şuayb Özbey-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir