• DOLAR 32.571
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2428.002
  • ...
The Independent: `Washington Dostu  Prens, Savaş İstiyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Gazete, geçen sene Suudi Arabistan İstihbarat Birimi`nin başına getirilen Prens`in, Esad`ın devrilmesi yolunda uluslararası destek ve Suriye muhalifler için silah ve eğitim sağlama çabalarını yürüttüğünü yazıyor.

Prens`in Putin`i ikna edemeyince daha etkili olduğu Batılı başkentleri ziyaret etmeye başladığını yazıyor Independent.

Suudi Arabistan`ın, Suriye`deki Esad hükümetine destek vermekten vazgeçmesi karşılığında Rusya`ya küresel petrol piyasasını kontrol edebileceği gizli bir teklif götürdüğünü yazıyor.

 Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Suudi Prens Bender bin Sultan`ın yaptığı görüşmenin sızdırılan deşifre metnine dayandığını söylüyor.

Gazeteye göre , istihbarattan sorumlu olan Suudi Prensin, Putin`le dört saat süren görüşmesinde şu sözlere yer verdiği belirtildi:

"Petrol konusunda nasıl Rus-Suudi ortaklığı sağlayabileceğimize bakalım. Hedefimiz küresel piyasalarda petrolün fiyatının sabit kalabilmesi için üretim miktarı ve fiyat belirlenmesi olmalı.

"Rusya`nın ayrıca İsrail`den Kıbrıs`a kadar Akdeniz`de petrol ve doğalgazla ilgilendiğini de biliyoruz. Rus doğalgaz hattının Avrupa için öneminin de farkındayız. Bununla rekabet etmekle ilgilenmiyoruz. Bu konularda işbirliği yapmak istiyoruz."

İndepedent`e göre  Suudi Prens`in ABD`nin onayıyla konuştuğunun anlaşıldığını da yazıyor.


`Irak Hatalarından Ders Alın`

Independent gazetesi için yazan Kim Sengupta, Irak savaşı öncesinde ortaya atılan kitle imha silahı iddialarına gönderme yapıp Suriye`de askeri müdahale öncesinde sabırlı olunması gerektiğini söylüyor.

Sengupta makalesinde Irak`ta kitle imha silahlarının bulunmadığını hatırlatıyor. Makalenin devamı şöyle:

"10 yıl sonra Suriye`de olanların aynı şey olmadığını kabul ediyorum. Rejimin elinde kimyasal silahlar olduğundan kimse şüphelenmiyor.

Geçen hafta gerçekleşen saldırıdan gelen görüntüler ve tanık ifadeleri de bir çeşit sinir gazının kullanıldığına işaret ediyor.

Ama İngiliz ve Amerikalı yetkililer Cuma günü Beşar Esad`ın silah denetçilerinin bölgeye girmesine izin vermesi gerektiğini söylüyordu. Zaten aynen bu oldu.

Olayın üzerinden üç gün geçtikten sonra denetçiler işlerine koyuldu. Batı`nın şimdi telaffuz etmeye başladığı fikirse çok geç kalındığı.

Bush ve Blair de Irak`ta BM denetçilerinin yaptığı görev için `çok geç ve çok az` sözlerini kullanırdı."

Bu haberler de ilginizi çekebilir