• DOLAR 32.638
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2497.947
  • ...
israile Kötü Haber: İşgal Altında Ticaret Yapılamaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği’nin Temmuz ayı  başında 28 üye ülkesine gönderdiği ‘İsrail ile 1967 sınırları dışındaki tüm ekonomik, kültürel ve ticari çalışmalarının durudurulması’ kararının ardından ilk adım Hollanda’dan geldi.

Star`ın haberine göre, Hollanda hükümeti ülkesinin en büyük mühendislik şirketinden 1967 sınırları dışında kalan Batı Şeria’da yürüttüğü çalışmalarını durdurmasını istedi. Hollanda Dışişleri yetkililerinden yapılan açıklmada ismi verilmeyen şirkette bu bölgedeki işlerini bırakması istendiği doğrulanarak bunun ilk adım olduğu yakın bir zamanda bir çok Avrupa ülkesinin de benzer adımlar atacağı ifade edildi.

Holllanda Dışışleri Bakanlığı yetkilileri kararlarına gerekçe olarak AB’nin ay başında aldığı kararı göstererek şirketin iş yaptığı bölgenin 1967 sınırları içindeki Filistin devletine ait olması olarak belirtildi.

DİĞER DEVLETLER DE SIRADA

Hollanda hükümetinin bu kararına Tel Aviv yönetimi şimdilik bir tepki vermezken İsrail hükümetinin 2020 Harizon Projesi kapsamında AB’nin aldığı bu kararların kendi bekaası için kritik derecede hayati bir adım olarak değerlendirdiği belirtiliyor.

Öte yandan Hollanda hükümetinin attığı bu adımın benzerini diğer Avrupa devletleri de atmaya hazırlanıyor. İsrail gazetelerinden Yediot Ahronot bir çok Avrupa ülkesinin büyük şirket sahiplerine İsrail yerleşim bölgelerinde iş yapmamaları yönünde uyardığını yazdı. Gazete, İngiltere, Almanya, İsveç, Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerin İsrail yerleşim bölgelerine ürün satmasının Yahudi yerleşim ile ekonomik ilişkilere girmenin hem yerel hem de uluslararası hukukun ihlali olduğu da yazıldı. Ayrıca diğer ülkeler vatandaşlarını yerleşilerdeki şirketlerle iş yapma konusunda da uyardığı belirtildi.

AVRUPA`NIN DİĞER ÜLKELERİ DE AB’NİN YASAKLARINA UYACAK MI?

AB  geçtiğimz Temmuz ayında 28 üye ülkesine gönderdiği bir kararla Birlik ülkelerinin ile yapılacak anlaşmalarda ve verilecek fonlarda 1967 öncesi sınırların dışına çıkılmasını yasaklamışt. 2014’te yürürlüğe girecek uygulamaya göre, AB ülkeleri ile İsrail arasında yapılacak anlaşmalarda Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’nin “İsrail Devleti toprağı olmadığını” belirten bir ifade yer alacak. 1967 sınırları dışında bulunan İsrail kurumları ile AB devletleri anlaşma yapamayacak ve fon sağlayamayacak.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir