• DOLAR 32.387
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.253
  • ...
Çeçenya`dan Kaçışlar Sürüyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sabahleyin, Çeçenya`dan gelen 100`ü aşkın kişi Belarus`un Brest şehrinde demiryolları istasyonu bilet ofislerinin yanında görülebilir. Aynı durum hergün gözlemlenmektedir. Alman İçişleri Bakanlığına göre %90`nı Çeçenya`dan gelen 9,957 Rus vatandaşı 2013`ün ilk yarısında sığınma başvurusunda bulundu. Geçen sene başvuruda bulunanların sayısı ise sadece 3,200`di.

Batı, Belarus`un AB`ye seyahat edenlerin sınır kontrollerini kolaylaştırdığına inanıyor. Belarus polisi Belarus`ta sınırdan Batı`ya geçmek için uygun bir fırsat bekleyen ne kadar insan olduğunu iyi biliyor ki bu rakam 20,000 dir. Geçtiğimiz sene 19,000 kişi Polonya`ya girdi, 11,000`i geri dönmek zorunda kaldı ancak 8,000 kişi kalabildi.

Polonya`da, geçici mülteciler için sadece 8 merkez var, bu nedenle Belarus-Polonya sınırını başarıyla geçenlerin üçte ikisi derhal "ortadan kayboluyor" ve Polonya`da sığınma başvuruları için bir hukuki bir karar almaları gerekmesine rağmen daha Batı`ya doğru, başlıca Almanya`ya gidiyorlar.

Muhtemel göçmenleri taşıyan bir tren Polonya`ya geldiğinde, ülkeye giriş izni olanların trenden ayrılmasına izin veriliyor. Daha sonra sınır polisi tren istasyonunda kalan kişileri sorguluyor ve onların hikayelerini dinliyor. Hikayeleri polise ikna edici gelmeyenler geldikleri aynı trenle bir kaç saat sonra Brest`a gönderiliyorlar ve onlarda orada yeni bir denemede bulunuyorlar.

Alman polisine göre Çeçenlerin sınırı kaçak olarak geçmesi işinde "büyük para dönüyor". Yerel polis (Polonyalı, Belarus, Alman) göçmenler üzerinden iyi para kazanıyor- onlara aşırı yüksek fiyatlara bilet satıyorlar ve ev kiralıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde 3 çocuklu bir Çeçen aile Almanya`ya sığınma başvurusunda bulundu ve şimdi onların Kuzey Kafkasya`da çoğu insanın rüyalarında görebilecekleri bir gelir kazanma şansları bulunuyor. Bu gibi haberler orman yanıgını gibi yayılıyor çünkü ülkeyi terkedenlerin ülkede kalanlarla güçlü bağları vardır.

Bu arada Çeçenya`dan mülteciler kendilerini ülkelerini terk etmeye zorlayan farklı nedenler öne sürüyor. Çeçenlerin devasa göçleri için ana neden Çeçenya sakinlerinin Kadırovcular tarafından hergün maruz kaldıkları aşağılanma ve canavarca öfkeye psikolojik olarak tahammül edememe.

Radio Liberty Çeçence Bölümü ile bir söyleşisinde Polonya`da ki Çeçen diasporası liderlerinden biri Çeçenlerin Polonya kamplarında çürümek zorunda kaldıklarını söyledi:

"Kadırovcuların uyguladıkları aşağılanma ve zulme psikolojik olarak tahammül edemiyoruz. Onlar istediklerini yapar, istediği insanı kaçırırlar, istediklerini öldürürler, istedikleri mülkleri gasp ederler...Eğer silaha sarılıp dağlara çıkarsanız da sizi hemen terörist olarak yaftalarlar. İnsanlar bu kanunsuzluğa tolerans gösteremez, buna psikolojik olarak dayanamaz bu yüzden birçok kimse ülkeyi terk ediyor. Onlar yani Kadırovcular orada birşeyler inşa ediyorlar bu gerçektir ama sıradan halk için değil sadece kendileri için yapıyorlar..."

Kaynak: Kavkaz Center

Bu haberler de ilginizi çekebilir