• DOLAR 32.385
  • EURO 35.417
  • ALTIN 2326.88
  • ...
Midyat`ta Adeviye Meydanı Kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin`in Midyat ilçesinde, Suriye`deki kimyasal saldırı ve Mısır`da yaşanan katliamlara tepki göstermek ve dikkat çekmek isteyen STK`lar `Adeviye Meydanı` kurdu. Kurulan meydanda STK`lar üç gün boyunca duracak.

Cevat Paşa Camii`nde müftülük ve STK`lar tarafından organize edilen program Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Sinevizyon gösterisi ve konuşmalarla devam etti. Meydanda kurulan sinevizyondan Mısır ve Suriye`nin değişik yerlerinde çekilmiş protesto ve katliam görüntüleri izletildi. Üzerinde `Rabia` işareti bulunan tişörtler giyen gruptakiler, zaman zaman elleriyle `Rabia` işareti yaptı.

STK`lar adına konuşma yapan Midyat Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Abdulkadir Altay, Suriye`de atılan kimyasal gazlarla çoğu çocuk olmak üzere bin 400 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları kınadığını ve lanetlediğini söyledi. Altay şunları söyledi: "Şam`dan Rojava`ya kadar yapılan katliamları kınıyor ve lanetliyoruz. Tüm Mısır halkının ortak direnişiyle iktidardan indirilen diktatör Hüsnü Mübarek`in darbeden sonra tahliye edilmesi Batı`nın, Amerika`nın ve İsrail`in hangi hesaplar içinde olduğunu göstermeye yetmektedir."

"NEREDE ÇAPULCULAR?"

Gezi olaylarına göndermede bulunan Altay sözlerine şöyle devam etti: "Nerede çapulcular, nerede Geziciler? Üç ağacın yer değiştirilmesini bahane edenler insanlık ölürken nerdeler. Suriye ve Mısır`daki kaostan çıkmanın tek yolu halkı Müslüman olan ülkelerin girişimiyle mümkündür. Başta Türkiye olmak üzere İran, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin yöneticilerini, her türlü çıkarlarını bir kenara bırakarak Suriye ve Mısır için çözüm bulmalarını istiyoruz. Sivil silahsız kişilere karşı hedef gözetmeksizin katliam yapmak Birleşmiş Milletler`in kabul ettiği sözleşme ve anlaşmalara göre insanlığa karşı suç niteliğindedir. Zalim Esad, Firavun Sisi ve darbeci şefler uluslar arası mahkemelerde yargılanmalıdır."

Kalabalık grup; `İhvan` a selam direnişe devam`, `Sen özgürsün kardeşim`, `Adeviyye şehitleri yolunuz yolumuzdur`, `Katlettiniz, Astınız, Yedirmeyiz` yazılı pankartların asıldığı ve sık sık tekbir sloganlarının atıldığı meydanda Mısır ve Suriye`de hayatını kaybedenler için dualar edildi.

Meydanda, Müslüman Kardeşler`in öldürülen kurucusu Hasan el-Benna, Mısır rejimi tarafından idam edilen yazar Seyyid Kutub ve Mısır`ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin fotoğrafları ve hayatlarının görüntülendiği sinevizyon gösterisi sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

İhvan liderlerinden Muhammed el-Bilteci`nin Rabiatul Adeviyye Meydanı`nda vurularak öldürülen kızı Esma el-Bilteci için yazdığı mektup dinletildi. Bayanların da katılığı eylem, yapılan dualarla son buldu. Aynı yerde 2 gün daha protestoların devam edeceği belirtildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir