• DOLAR 32.555
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2422.431
  • ...
Bitlis'te "Kanser" konulu seminer
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis Devlet Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen seminere Vali Yardımcısı Akif Pektaş, İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Mutluk Özden, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Yakışır, Amerikan Hastanesi'nden Genel Cerrah Prof. Dr. Dursun Buğra ve hastane personeli ve sağlık çalışanları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Yakışır, kanser hastalığının günlük hayatın bir parçası haline geldiğini belirterek şunları söyledi: " Kanser artık halkımızın gündemine oturmuş durumdadır. Erken teşhis yapılmadığında geri dönüşümü olamayan ve ölüm vakaları ile sonuçlanan bir hastalık haline gelmiştir.

Halk sağlığı müdürlüğü olarak bu güne kadar ilimizde olmayan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM)'i kurarak bu hastalığın önüne geçmeyi hedefledik. Bu yıl ilimizde 419 kişi bu merkezimizde hizmetten yaralandı. Bu bizim için yetersiz bir rakamdır. Bu hizmetten yaralanmak için halkımızın bilinçlendirilmesi gerekir. Bu da biz sağlık çalışanların birinci vazifesidir."

Valiliğin daveti üzerine gelen Amerikan Hastanesi'nden Genel Cerrah Prof. Dr. Dursun Buğra, gün geçtikçe kanser vakalarında artış yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Benim mesleğe başladığım ilk yıllarda kanser, ameliyat tablolarının yüzde 5-10'nunu kapsardı. Yani çok daha az sayıda yapılırdı. Oysa bugün bu oran neredeyse yüzde 30-40'lara çıkmış durumdadır. Büyük merkezlerde kanser ne yazık ki günlük hayatımızın çok önemli bir yerini tutmaya başladı.

Kanser taramaları Sağlık Bakanlığı'nın da üzerinde durduğu çok önemli bir noktadır. 2009 yılında Türkiye'de ölüm nedenleri gözden geçirildiğinde yüzde 20,7 ile kanser ikinci sırada yer alıyor. Birinci sırada ise kalp damar hastalıkları yer alıyor. Bu oran 2002 yılında yine Türkiye istatistiklerine göre kanser ölüm oranı yüzde 12 oranındaymış. Burada gördüğümüz kanserin oluşmasında bir artış var, ama esas sorun tanısını ve tedavisini daha iyi yapılabilir hale gelmesinden kaynaklanıyor.

Giderek günlük hayatımızda da yer alacaktır. Yine Türkiye'deki kanser sıklıklarına baktığımız zaman kadın ve erkekte giderek artan bir sıklık çizgisi görüyoruz. Gerek erkeklerde gerekse kadınlara toplam kanser sıklığı oldukça artıyor. Bu artışın yıllar içinde benzer şekilde artacağını tahmin ediyorum."

Türkiye de en çok Akciğer, bronş ve solunum yolu kanser çeşidinin görüldüğüne dikkat çeken Buğra, " Türkiye de farklı kanser çeşidine rastlamak mümkündür. Fakat en çok görülen kanser çeşidi Akciğer, bronş ve solunum yolu kanserleridir. Bunun ana nedeni ülkemizde çok miktarda tütün ve tün mamullerinin tüketimidir. Erkeklerde en sık görülen kanser türü prostat kanseri birinci, sırada, mesene yolları kanseri de ikinci sırada yer almaktadır.

Doğu ilerinde en çok yemek borusu kanserinin görüldüğünü belirten buğra, bununda fazla sıcak içeceklerin tüketildiği ve sigaranın kullanılmasında kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde kadınlarda da meme kanseri ve rahim ağzı kanseri en çok görülen kanser türlerindendir" diye konuştu.

Program soru cevap şeklinde devam etti. Program sonunda vali yardımcısı Akif Pektaş, gelen konuşmacı misafir Genel Cerrah Prof. Dr. Dursun Buğra'ya Ahlât yapımı baston hediye etti.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir