• DOLAR 32.568
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2433.684
  • ...
Manisa'da 2 bin 500 öğretmen açığı var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı için ildeki öğretmen açığından rotasyon alan değişikliğine, dershaneden kılık-kıyafete, derslik ihtiyaçlarından öğrenci sorunlarına kadar kentteki basın mensuplarına yönelik genel bir açıklama yaptı.

 

Mustafa Altınsoy açıklamasında, "9 Eylül'de okul öncesi ve ilk öğretim birinci sınıf öğrencilerinin eğitim ve öğretime hazırlanması süreci oryantasyon ile başlayacak. Esas eğitim ve öğretim yılı 16 Eylül 2013 başlayacak. Birinci yarı yılımız 27 Ocak 2014'te bitecek ikinci yarı yılımızda 7 şubat 2014 tarihinde başlayacak daha sonra ise sene sonu tatili 13 haziran 2014 akademik takvim bu şekilde işleyecek. Biz bu takvim doğrultusunda çalışmalarımıza başlıyoruz. Manisa milli eğitim müdürlüğü olarak 15 bin öğretmenimiz, 252 bin öğrencimiz, bin 164 kurumumuzla hazırlıklarımızı yapıyoruz. Okullarımızın eksikleri temizlik ve çevre düzenlemeleri yapılıyor. Şube müdürlerimiz okulları denetledi. Okullarımızın açılmasına 20 gün gibi bir süre var. Bu süre içinde de merkez ve ilçelerde arkadaşlarımız, çalışmaları son bir kez daha gözden geçirip eksiklikleri yerinde tespit etmeye çalışacaklar." dedi.

 

Altınsoy açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Yeni yıla yeni derslikler ile başlıyoruz. Merkezde 8 kurum olmak üzere il genelinde 27 yedi kurumumuz açılıyor. 315 yeni derslik açılacak. Bunların dışında önümüzdeki yıl planladığımız yatırımını yaptığımız yerlerle ilgili olarak bakanlığımızın ve il özel idaresinin planlamış olduğu inşaatlar devam ediyor. Merkezde sıkışık olduğumuz okullarımız var. Bazı yerlerde yeni binalarımız açılacak, bazı yerlerde de eğitim ve öğretimde tam gün düzenlemesi ile aşmaya çalıştık. Merkez İmam Hatip Okulu için arsa sahipleri ve hissedarları ile mahkeme süreci devam ediyor.

 

SBS sınavları sonucu Manisa'da 20 bin 580 öğrencimiz 8. sınıftan mezun oldu. Bunların 13 bin 398 öğrenci sınavla puan durumuna göre yerleşimleri yapıldı. Yaklaşık 8 bin öğrencimiz ise sınavdan terlemeden faydalanacak. Endüstri Meslek, İmam Hatip veya açık liselere bu noktada 10 bin kontenjanımız var. Bu konuda sıkıntımız yok. Elektronik ortamda bu öğrencilerimiz 12- 24 Ağustos tarihlerinde bölge sınırlaması olmaksızın 10 tane okul tercihi yapabilecekler. Tercih başvuruları 2 Eylül'de son bulacak.

 

Okul dönüşümlerini yaptık. Malum olduğu üzere 4+4 +4 sistemine göre 12 yılık zorunlu eğitim sürecini bir yıl yaşadık, tecrübe etmiş olduk. Bir yıl ki süreç yaşandı. Tabi ki geçen yıl bir felaket senaryoları yazılıyordu, öyle sorunlar çıkmadı. Bazı küçük sıkıntılar olsa da iddia edildiği gibi sistem bir faciaya dönüşmedi. Hamdolsun böyle bir şey olmadı. En çok 66 aylık çocuklar üzerinden tartışıldı. Bakanlığımıza gelen öneriler sonucu bakanlık bu sınırı 69 aya çekti. Velinin dilekçe ile başvurması yeterli olacak. 72 aylıklarda özel bir sorun olursa doktor raporuna ihtiyaç duyacak."

 

Seçmeli derslerde kıyamet senaryoları boş çıktı

Geçen yıl yeni sistemde en önemli konulardan birinin seçmeli dersler olduğunu belirten Altınsoy açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Seçmeli dersler ile ilgili yeni düzenlemeler yaptık. geçen yıl çok olumlu tepkiler aldık. Başta Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberin hayatı olmak üzere yeni seçmeli derslerin müfredata eklenmesi öğretmenler, okul müdürleri ve veliler tarafından memnuniyetle karşılandı. Din öğretim dersleri ile ilgili olarak çocukların baskı göreceği ya da çocuklara zorla seçtirileceği şeklinde uygulama öncesi sıklıkla dile getirilen eleştirileri destekleyen hiç bir bulguya, hiçbir olumsuz iddiaya rastlanmadı. Bunu şundan da anlıyoruz; matematik uygulamaları ve yabancı dil dersleri, seçmeli dersler içinde en çok seçilen dersler oldu. Bu eleştirileri çürütmektedir. Seçmeli derslerde yapılması gereken eleştiri her dersin öğretmeni olmayabiliyor. Özellikle Kürtçe ile ilgili olarak ilimizde bir okulumuzda tercih oldu, bununla ilgili olarak önlemlerimizi alarak bir sınıf açtık. Kürtçe mezunu bir öğretmen bulamadık ama Türk Dili ve Edebiyatı mezunu Kürtçe bilen bir öğretmenimizi görevlendirdik. Haftada 2 saat Kürtçe ders verildi.

 

Rotasyon Haziran'a ertelendi

Bir yeni gelişmede akşam oldu. Bizim arkadaşlarımızdan rotasyona tabii olacak bir taşra teşkilatı yöneticileri, 15 tane yardımcım, şube müdürüm ve müdür yardımcılarım gidecekti. Dün akşama kadar böyleydi ama dün gece yarısı alınan bir kararla resmi gazetede de yayımlanan yönetmeliğin bir maddesinin iptaliyle rotasyon haziran ayına ertelenmiş oldu.

 

2 bin beş yüz öğretmen açığı var

Manisa'nın 15 bin öğretmen normu var. Bakanlığın verdiği öğretmen ise 12 bin 500. Yaklaşık 2 bin 500 kadrolu öğretmen açığımız var. Biz bu açığı görevlendirme öğretmenler ile kapatmaya çalışıyoruz. Ücretli öğretmenlerin başvurusu 26Ağustos 6 Eylül arası olacak. Manisa'da ücretli öğretmen yüzde 15 başka illerin yüzde 50-60 gibi açıkları var. Bakanlığımız geçen yıl yaşanan mağduriyeti önlemek için alan iptali yaptı. Aileler ayrı yerlerde çalışsınlar diye düzenleme yaptı. Bu gün özür grubu atamaların son günü. Bulunduğu yerde bir yıl görev yapan öğretmenlerimiz eşinin bulunduğu İl'e tayin isteyebilir. 9 Eylül'de bakanlık yapacağı yeni atamalarla yaklaşık 40 bin öğretmen atanacak. Manisa'ya da 400 veya 500 öğretmen bekliyoruz. Özür grubunda bakanlığımız yan alan da kadro açmıştı. Burada görev alan arkadaşlarımız kendi alanları dışındaki görevlendirmelerde pek başarılı ve mutlu olmadılar. Bu konu ile ilgili mahkeme sürecinde verilen kararda herkes kendi alanında görev yapmalıdır, böylece bu da iptal olmuş oldu. 2013-2014 öğretim yılında Manisa da 67-72 ay arası 19 bin 458 öğrencimizin 1. sınıfa başlaması düşünülüyor. 66 aylıklarda isteğe bağlı olarak kayıt olurlarsa 29 bin öğrencimiz bu yıl 1. sınıfa başlayacaktır. Buna rağmen ortalama 20 bin öğrencinin başlayacağını düşünüyoruz.

 

Kılık-kıyafet tercihle belirlenecek ve dershaneler kapatılacak

Geçen yıl bakanlığımızın kılık-kıyafet ile ilgili aldığı kararla insanların tercihlerine göre serbest kıyafetle okula gelmeleri düşünülmüştü ancak velilerimizden gelen istek ve öneriler doğrultusunda değişikliğe gidildi. Okulların bir formayı da kabul etmesi düşünülerek velilerden gelecek görüşlerle yüzde 50 artı 1 ile forma veya serbest kıyafete karar verilebilecek.

 

Dershanelerin geleceği ile ilgili bakanlığın politikası takdiri var ama öyle görünüyor ki dershanelerle ilgili çok iyi düşünceler yok. Kapatılmasıyla ilgili süreç yeni değil, on yıldır kapatacağız diye söylemiştik ama her seferinde ertelemiştik. Dolayısıyla biz dershaneleri kapatmak istiyoruz. Buradaki temel mantık okullarımızın değerini artırmak, öğretmenlerimizin değerini artırmak, okuldaki öğretmenlerimizin öğrenciye ilgisini artırmak öğrencimizin öğretmene ilgisini artırmak. Dershaneler kapatıldığında SBS sınavı kaldırıldığında nasıl bir süreç olacak? Genel mantık olarak okullarda imtihan yapılacak. Merkezi sistemde imtihan yapılacak. Yani 5-6-7 ve 8.sınıfta her sene 6 dersten 4'er sınav yapılacak 24 sınav yapılacak. 24 sınavın ortalaması alınacak, 24 sınav ortalamasında öğrencinin profili ortaya çıkacak." (Ramazan Sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir