• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
PYD, özerklik kapsamında baskılarını sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PYD`nin bölge üzerinde gerçekleştirmek istediği özerklik kapsamında ekonomik anlamda altyapı hazırlığı yaptığı biliniyor. Bölgede varolan petrolü işleyerek satışa hazır hale getirmenin uğraşını veren PYD`nin, gerekli ekipmanı Türkiye üzerinden Suriye`ye kaçak yollarla geçirdiği belirtiliyor. Ayrıca yine sınırdan kaçak yollarla geçirdiği matbaa malzemelerinin Rojava`da kuran PYD gazete de çıkarıyor.

Rojava`nın en büyük şehirlerinden olan Qamışlı`da üç ayrı belediye var. Biri Esad`a bağlı, ikisi PYD`ye bağlı. Her bir yönetimin kendine göre askeri birimi mahkemeleri birbirlerine karışmadan işlerini yürütüyor. Mesela PYD kendi bölgesinde biriken çöpleri, kurduğu çöpçüler birliği vasıtasıyla topluyor. PYD`nin oluşturduğu kuruluşlarda çalışanlara 50 dolara tekabül eden 15 bin Suriye parası veriliyor. Rütbe yükseldikçe maaş da artıyor. PYD`nin PKK tarafından finanse edildiği, eksik kaldığı noktalarda PKK`nın devreye girdiği ve tüm lojistik desteği yine PKK`dan aldığı belirtiliyor.

KAÇAK YOLLARDAN GEÇİRİLEN PETROL ARITMA SİSTEMLERİ…

Bölgeden aldığımız bilgilere göre bu kapsamda rafineri görevi görecek petrol arıtma sistemleri Akçaakale üzerinden sınırdan geçirilerek Rimelan kasabasında kurulduğu ifade ediliyor. Kurulan bu makinelerin arıttığı ham petrol, dönüştürülerek satışa sunuluyor. Bu da PYD`ye maddi açıdan çok önemli bir kaynak oluşturuyor.

Diğer yandan muhalifler tarafından bölgeye gönderilen akaryakıtın Kürtlerin yaşadığı bölgeye PYD`ce girişinin engellendiği belirtiliyor. PYD`nin, kendi ürettiği akaryakıtın bölgede satışının yapılarak örgüte para akışını sağlandığı ifade ediliyor. Bölge halkının anlatımına göre PYD, elde ettiği akaryakıtı ise bölgede güvendiği kişilerce satışa sunuyor.

PYD BASIN AYAĞINI KURDU
Özerklik kapsamında faaliyetlerine devam eden PYD`nin bir diğer icraatı ise basın ayağını oluşturmak için çalışmalarda bulunduğu bildiriliyor. Edindiğimiz bilgilere göre Mersin`den alındığı belirtilen tam teşekküllü bir gazete matbaası Akçakale üzerinden kaçak yollardan sınırdan geçirildi. Suriye`nin Derik bölgesinde bir yere kurulan matbaa, bölge üzerinde zoraki bir hakimiyet kurma çabası gösteren PYD`nin hesabına çalışacak. Kurulacak basın-medya alanıyla bölge halkı üzerinde etki oluşturmak için enformasyon faaliyetlerinde bulunulacak.
Ayrıca Beyrut`tan getirilen bir matbaalık malzemesi, Bışiriye mahallesine kurulup Ronayi Gazetesi çıkarılıyor.

GENÇLERİN SİLAH ALTINA ALINABİLMESİ İÇİN AİLELERE BASKI
Son dönemlerde en Nusra ile şiddetli çatışmalara giren PYD`nin zor durumda olduğu ve Rojava dışına çıkan halktan gençlerini askeri birimi olan YPG`ye katılmaları için iknaya zorluyor, ikna olmayanları mecbur bıraktıracak yollara başvuruyor. Bu yolla PYD`nin askeri gücünün 20 bin civarına ulaştığı tahmin ediliyor.

Diğer yandan halktan yardım adı altında para toplanıyor. Örneğin gece vakitleri evler dolaşılarak para toplanıyor. Ancak parası olmayanların isimlerinin kayıt altına alındığı gelen bilgiler arasında. Para vermeyen isimlerin daha sonra kendi kurdukları mahkemelerde yargılanarak cezaya tabi tutulabileceği konuşuluyor. (Mahmut Özsoy / İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir