• DOLAR 32.519
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2421.491
  • ...
 PYD baskısı ve kıtlık Rojava halkını göç ettiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mahmut Özsoy / Doğruhaber
Rojava’nın tüm bölgelerinde baş gösteren kıtlığın yanı sıra PYD’nin baskısı ve ve En Nusra ile süren çatışmalar ve önemlisi de özellikle Haseki ve Qamışlı’da Esad rejiminin zulüm uygulamaları, bölge halkını göçe zorluyor. Rojava’da çatışmaların başlamasından bu yana göç edenlerin sayısının on binlere ulaştığı belirtiliyor. Irak Kürdistan yönetimi ise kendilerine gelen yoğun göçü karşılamakta zorlanıyor. Şimdilik sınırlardan geçişlerin sınırlı olduğu bölgede yeni kampların kurulması ile Rojava’dan göçün devam edeceği bilgisi veriliyor.

PYD, ELİ SİLAH TUTABİLECEKLERİN GEÇİŞİNE İZİN VERMİYOR
Ulusal basında çıkan bazı haberlere göre PYD’nin göç edenleri engellediği hatta yasaklayarak sadece hasta ve yaşlılara izin verdiği şeklindeki haberlerin aksine PYD’nin eli silah tutabilecek gençleri engellediği hasta, yaşlı ve çocukların geçişine izin verdiği belirtiliyor.

SU VE ELEKTRİK YOK…
Qamışlı’dan bir doktorla yaptığımız görüşmede başta Qamışlı olmak üzere bölgede su ve elektriğin olmadığını söyledi. Güvenlik gerekçesiyle ismini vermediğimiz doktorun anlatımına göre şehirde içme suyu olmadığından kokuşmuş suları kullandıklarını dile getirdi.

EKMEK, UN, YAĞ YOK, KITLIK VAR…
Qamışlı’dan bilgilerine başvurduğumuz B.A. ve İ.A. ise, “şehirde ekmek yok, un yok, yağ yok. Adeta kıtlık tüm bölgeyi sarmış durumda. İşsizlik olduğundan dolayı halkın çarşı pazarda kısıtlı bulunan gıda maddelerini alacak parası kalmadı” diye konuştu.

PYD, YARDIMLARI YANDAŞLARINA DAĞITIYOR
Bölge halkından K.H.’den edindiğimiz bilgilere göre de Rojava’da PYD ile En Nusra arasında yaşanan çatışmalardan dolayı yardım kuruluşları bölgeye girmeye çekiniyor. PYD ise, yardım dağıtmak isteyen STK’ların yardımlarını koşullu kabul ediyor. Yardımların kendilerine teslim edilmesini isteyen PYD, bu yardımları sadece istediği kişilere dağıtarak adaletsizlik yaptığı, yoksul halkın yiyecek bulacak imkanlarının tükenmesinden dolayı göçün bir sebebinin bundan olduğu belirtiliyor.

BU DERNEK PYD’NİN KARA LİSTESİNDE
Öte yandan Türkiye’de Suriyeliler tarafından kurulan Suriye Nur Derneği, Suriye geneline ve özellikle de Rojava bölgesinde halka yönelik yaptığı yardımlar, En Nusra’ya yardım götürüyor denilerek PYD’nin kara listesine alınmış bulunuyor.

HALK, EN NUSRA’DAN DA ŞİKAYETÇİ
Çatışmaların devam ettiği bölgelerde halk, En Nusra’dan da şikayetçi. Bölge halkından olan A.H.’nın anlatımına göre ise En Nusra, ele geçirdiği bölgede yaşayan halkı kendi gibi düşünmeye ve hareket etmeye zorluyor. A.H., En Nusra’ya katılmak veya komutlarına uymak istemeyenlerin ise ev ve arazilerini terk ederek göç etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

ARAPLAR IRAK’A…
Bölgedeki ilginç bir detay ise Rojava bölgesinde yaşayıp da Kürdistan bölgesine geçmek isteyen Arapların, Kürdistan bölgesine geçişlerinin engellendiği ve Suriye’nin Telkoçer sınır kapısından Irak’ın Rabia sınırından Irak merkezi hükümetin yönetimindeki bölgelere yönlendirildiği bildiriliyor.

HIRİSTİYANLAR AVRUPA ÜLKELERİNE GÖÇ EDİYOR
Bölgeden edindiğimiz diğer ilginç bilgi ise bölgede yaşayan Hıristiyanların da göç ettiği ancak Kürdistan bölgesine değil de Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmek için konsolosluklara başvuruda bulundukları anlatılıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir