• DOLAR 32.344
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2309.79
  • ...
Suriyeli Kürt Mülteciler Irak`ta 50 Derece Sıcak Altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Irak`a sığınan Suriyeliler, bölgede zaman zaman 50 dereceyi bulan sıcağın altında, her şeye rağmen yeni bir düzen kurmaya çalışıyor. Türkiye`den de İHH bölgeye bir heyet göndererek yardım çalışmaları yürütmeye başladı.

Ülkelerini ve evlerini bırakıp kaçan Suriyeliler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi`nce (IKBY) oluşturulan kamplarda yeni bir hayata başlıyor. Sıcak hava ve çöl ortamında yaşadıkları dramları bir miktar geride bırakıp yeni hayata tutunmaya gayret eden sığınmacılar ve beraberindeki çocukları, kendilerine sunulan imkanlara alışmaya çalışıyor.

Kamplara yeni gelen aileler, burada IKBY yönetimince dağıtılan çadırlardan temin etmeye çalışırken, zaman zaman 50 dereceyi bulan sıcağın altında tankerlerle getirilen içme suyu ve dağıtılan yemeklerden almak için uzun kuyruklar oluşturuyor.

SIĞINMACI SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Kurulumu tamamlanan çadırlara battaniye ve klima gibi yardımları dağıtan Peşmergeler, güvenliği sağlamanın yanı sıra kamplarda kalan insanlara da yardımcı olmaya çalışıyor.

Erbil`e 30 kilometre uzaklıktaki Kevırgosık Kampı`nı, Birleşmiş Milletler (BM) görevlileriyle ziyaret eden Erbil Valisi Nevzat Hadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Behırke, Bastırma ve Kevırgosık`ta Suriyeli sığınmacılar için kamplar inşa edildiğini söyledi. Söz konusu kampların sürekli büyütüldüğünü aktaran Hadi, gelen sığınmacı sayısının da sürekli arttığını vurguladı.

Kurdukları kampları uluslararası yardım kuruluşlarına gösterdiklerini ifade eden Hadi, ``Kampın halini görmelerini istiyoruz. Kamplardaki eksiklikleri tamamlamaya çalışıyoruz`` dedi.

``SAYI ÇOK ARTIYOR, İHTİYAÇLARI KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ``

Sığınmacı sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Hadi, IKBY hükümetinin sığınmacıların elektrik, su ve yiyecek gibi acil ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti.

Güvenlik güçlerinin de "Yardımlar için seferber" olduğunu dile getiren Hadi, ``Sayı çok arttığı için ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyoruz. Sağlık görevlileri kimsenin sağlık sorunu yaşamaması için gerekli tıbbi yardımları yapıyor" diye konuştu.

Kampa gelen sığınmacılar da yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Suriyeliler, ülkelerinde yaşanan olayları ve Irak`a sığınırken karşılaştıkları zorlukları dile getirdi.

Halep`in Afrin kentinden gelen Şiyar Behrihoro, günlerce sınırda bekleyip büyük sıkıntılar yaşadıktan sonra Irak Kürt bölgesine geçtiklerini söyledi.

Ailesinin 26 gün sınırda bekledikten sonra Irak`a geçerek kampa yerleştirildiğini ifade eden Behriro, Erbil`de ev kiraladığını ve çocuklarını buraya götürmek istediğini kaydetti.

Ailesinin kampta kalmasını istemediğini ifade eden Behriro, ``Ben ailemi evime götürmek istiyorum. Kampta yaşamak çok zahmetli. Kamp yönetiminden izin bekliyorum. İzin verilirse ailemi hemen Erbil`de kiraladığım evime götüreceğim" dedi.

İHH OLAY YERİNDE

Bu arada İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, olay yerine bir heyet göndererek yardım ulaştırdı. Erbil`deki kamplarda tespit çalışmalarına başlayan İHH heyeti, ihtiyaç sahiplerine ilk etapta kumanya dağıtımı gerçekleştirdi. İHH, heyetin hazırlayacağı rapor çerçevesinde mültecilerin ihtiyaçlarını ilerleyen günlerde karşılayacak...

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir