• DOLAR 32.603
  • EURO 34.841
  • ALTIN 2494.651
  • ...
Çıldır Gölüne gemi indirilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ARDAHAN - Çıldır Gölü Ardahan'ın en önemli turizm mekânlarından biri olacak. 123 kilometre kare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı suyu ve en büyük ikinci gölü olan Çıldır gölü üzerinde kullanılmak üzere gemi alınacak.

 

Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun göl üzerine turizm amaçlı indirilecek olan gemi için Ankara'da Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı ile İstanbul Tersanesi yetkilileriyle temasa geçtiği bilgisi alındı.

 

Doğal güzelliği ile tatilcilerin en gözde mekânlarından biri olma yolunda önemli çalışmaların başlatıldığı bugünlerde, göl kenarına yapılacak konaklama yerlerinin önündeki sit alanı engeli de yeni bir kararla basitleştirilmiş bir durumda.

 

Çıldır Gölünün özellikleri

Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metre ve tektonik oluşumlu bir göldür. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı'dır.

 

En büyük olanı Akçakale harabelerinin yanında yer alan adadır. Göl etrafında çok az bitki örtüsü gelişmiştir ancak gölü çevreleyen otlaklarda yoğun hayvancılık yapılmaktadır. Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı teşkil etmektedir. Gölde balıkçılık önemli bir insan aktivitesi olup, kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmaktadır.

 

Gölde yakalanan en önemli balık türü (aynalı) Sazan (Cyprinus carpio). Ancak kurak geçen mevsimlerde, göl seviyesi hızla çekilmekte ve bu nedenle sazan gibi türlerin üremesi için gerekli sazlıklar daralmaktadır. Bununla beraber, birçok balıkçının yasaklara uymayarak kontrolsüz avlanmaları balık stoklarını olumsuz etkilemektedir.

 

Gölün sadece kuzey batısında bataklık ve sulak çayırlar bulunur. Genelde göl çevresi mera vasıflı olup, sert bölge iklimi tarıma olanak vermez. DSI tarafından gölü beslemek amacı ile yapılan derivasyon tünellerinin hem diğer havzalardaki kirlilik yükünü göle taşıması, hem de hayvancılık açısından çok önemli çayırların kurumasına neden olması mümkündür.

 

Ayrıca inşaatı henüz tamamlanmamış olan Kuzey derivasyonunun Çıldır'ın çok önemli çayırlığı olan Karaçay ovasının ot verimini ciddi boyutta etkilemesi söz konusudur. Göl ve çevresindeki tarım alanlarında kullanılan tarımsal kimyasalların (özellikle de yüksek oranda azot içeren gübrenin) bilinçsizce ve yörenin ekolojik ve iklimsel koşulları göz ardı edilerek kullanılmasının göl üzerindeki kötü etkileri belirtilmektedir. Kontrolsüz ve aşırı avlanma, Erozyon ve Yüksek besin girdisi Çıldır Gölü için tehlike oluşturmaktadır. Gölde aşırı bir kirlilik gözlenmemesine rağmen yine de artan bir evsel kirlilik göze çarpmaktadır. Adalardaki insan baskısının artması bu alanları kuluçka için kullanan türleri olumsuz etkilemektedir. Yapımı planlanan otel ise yeniden gözden geçirilmelidir. Son yıllarda artan turizmle birlikte insan baskısı artmış ve turistik tesisler inşaa edilmeye başlanmıştır. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir