• DOLAR 32.329
  • EURO 35.157
  • ALTIN 2306.843
  • ...
SON DAKİKA
Bakan Çelik: Suriye`de kırmızı çizgiler aşıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Merkezi`nde düzenlenen Merkez Karar Yüksek Kurulu (MKYK) toplantısı öncesinde, gazetecilerin Suriye ve Mısır`daki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı.
 
"Suriye`de kırmızı çizgiler aşıldı"
Uzun zaman boyunca kimyasal silahların kullanılıp kullanılmadığına dair birtakım belirtilerin ortaya çıktığını belirten Bakan Çelik, "Örneğin hangarlardan bu silahların çıkarıldığı, yerinin değiştirildiği ve kullanıma hazır hale getirildiği şeklinde uluslararası medyada pek çok yayın yapıldı. Fakat buna rağmen kimsenin kılı kıpırdamadı. Şimdi geldiğimiz noktada kimyasal silahların kullanıldığına dair çok güçlü deliller ortaya çıktı." dedi.
 
"BM kınamanın ötesine geçen bir tutum almıyor"
"Bir rejim kimyasal silah kullanarak kendi halkını katlediyor. Çocukları katlediyor." Diyen Bakan Çelik, "Bunun karşısında durması gereken öncelikli organ olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise kınamanın ötesine geçen bir tutum alamıyor. Bu aslında uluslararası toplumun hukuk, meşruiyet ve uluslararası barış idealine katkı açısından tam anlamıyla bir krizdir.
 
Şimdiye kadar uluslararası toplum tarafından koyulmuş ve uluslararası organların, BM Konseyi`nin takip etmesi gereken hava kuvvetlerinin kullanılması kırmızı çizgisi aşıldı. Şu anda kimyasal silah kullanılmasıyla ilgili kırmızı çizgi aşıldı." diye konuştu.
 
"Esed rejimi gayrı meşrudur"
Esad rejiminin zaten gayrimeşru bir rejim olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Artık bundan sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin ve uluslararası organların meşruiyetinden götürmeye başlar. İnsanlığın önünde bir Bosna katliamı, bir Halepçe katliamı gerçekleşiyor; insanlığın son 20 yılda, 50 yılda yaşadığı katliamların toplamı sadece Suriye`de gerçekleşiyor ve maalesef hiçbir ses çıkmıyor. Yegâne güçlü ses Türkiye`den çıkmaya devam ediyor. Uluslararası organların Türkiye`nin gösterdiği tavır doğrultusunda bir tavır almasını bekliyoruz." ifadeleri kullandı.
 
Mısır`da darbe sonrası süreç değerlendirmesi
Mısırlıların Mısır`daki darbenin arkasında ne kadar büyük bir koalisyon olduğunu şu anda ki Mısır darbe yönetiminin bildiğini ve zaten bunu açıkça da ilan ettiğinin altını çizen Bakan Çelik, "Karşılıklı teşekkürler yapılıyor. Sina Yarımadası`ndaki hareketlilik, Sina Yarımadası`nda Mısır`ın, İsrail`in izniyle daha çok kuvvet bulundurmasına dönük yaklaşımlar ortaya bir tablo çıkartıyor.
 
Fakat burada enteresan olan şudur: Amerika Birleşik Devletleri`nin kendisinin içinde ismi geçmeyen, devlet olarak, yönetim olarak ismi geçmeyen bir tutum karşısında cevap vermesi yadırganmalıdır. Herhalde eğer Amerika Birleşik Devletleri`yle ilgili bir iddia ortaya koyulmuş olsaydı buna cevap vermesi anlaşılabilirdi. Fakat isminin geçmediği, yönetimden bahsedilmediği, başka bir devletle ilgili açıklamadan sonra Amerika Birleşik Devletleri`nin cevap vermesi yadırganmalıdır. Bu tabi ki kabul edilemez. Mısır`la ilgili, İsrail`le ilgili onların yaptıkları açıklamalara zaten cevap vermeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Mısır`la gerçekleştirilen istişare demokrasi ve komşuluk ilişkilerinden kaynaklanmaktadır"

Mısır`da darbe bir günde gelmediğini, göstere göstere geldiğini vurgulayan Bakan Çelik, "Mısır`daki sıkışıklık devam ediyordu. Türkiye bu konudaki demokrasi adına, komşuluk ilişkileri adına gördüğü tehditlerle, tehlikelerle ilgili çeşitli ülkelerle normal istişareleri çerçevesinde Mısır`la da görüşlerini paylaşmıştır. Bu görüşmeyi bu bağlamda değerlendirmek gerekir." diye ifade etti.
 
"Mübarek`in serbest bırakılması tam bir trajedi"
"Mübarek`in serbest bırakılması tam bir trajedi." Diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Seçilmiş Cumhurbaşkanı içeride, Mursi içeride ama eli kanlı bir diktatör serbest bırakılıyor. Şimdi bunun karşısında da uluslararası organların hiçbir sesi çıkmıyor. Şimdi bundan sonra demokrasi adına, insan hakları adına, hukuk devleti adına uluslararası toplumun, uluslararası organların meşruiyetini oluşturan temel değerler adına bundan sonra kim ne söyleyecek çok merak ediyorum doğrusu." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir