• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kafkas Üniversitesi arkeolog yetiştirmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KARS - Ani Ören yerinin gün yüzüne çıkması ve turizme kazandırılması için Kars Valisi Eyüp Tepe, Kafkas Üniversitesi'nin kendi öğretim görevlisini ve öğrencisini yetiştirmesi gerektiğine dikkat çekti.


Her yıl olduğu gibi bu yılda adeta iğne ile kuyu kazar gibi tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ani Ören Yeri'nde kazı çalışmaları başladı.


Kars Valisi Eyüp Tepe, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ile birlikte kazı çalışmaları hakkında gazetecilere açıklamada bulundu.


Vali Tepe, Kars Müze Müdürü Kaptan Zeynel Abidin Yaşlı başkanlığında yürütülen ve 40 sürecek olan kazı çalışmalarında, Kars Müzesinden 4 arkeolog, Pamukkale Üniversitesinden ve Kafkas Üniversitesi'nden akademisyenler ve 30 kazı işçisinin görev yapacağını açıkladı.


Her yıl olduğu gibi bu yılda 40 sürecek olan kazı çalışmalarını 'Karıncanın Kabe'ye gitmesi' şeklinde açıklayan Vali Tepe, ilgili bakanlık tarafından bu iş için ayrılan ödenekten dert yandı.


Ani'nin turizm açısından Kars ve Türkiye için son derece önemli olduğunu da dile getiren Vali Tepe: "Ani'de kazı çalışmalarını tekrar başlattık. Ani Türkiye ve Kars için turizm açısından çok önemlidir. Ani son birkaç yıldan beridir kendi kaderine terk edilmiş bir haldedir. Geçtiğimiz günlerde Kars Müze Müdürlüğümüz ve Pamukkale Üniversitesi işbirliği ile kazı çalışmalarını başattık. Tabi bu yeterli değil. Bazı yerlerde Büyük Katedralin olduğu yerlerde temizlik çalışmaları yapılacak. Yapılan çalışmalar bildiğiniz gibi çok yetersiz. Bunu karıncanın Kabe'ye gidişi gibi sayabiliriz. Tabi ki Ani'yi her yıl yüz binlere değil de milyonlarca insanın ziyaret etmesini istiyoruz. Ve ona görece milyonlarca lira ödenek gelse de kazı ve restorasyon çalışmaları yaparak Ani'yi gün yüzüne çıkartarak turizme kazandırmak isteriz. Tabi bu ödeneklerle Ani'yi 50 yılda ayağa kaldıramayız. Ama can suyunu da vermek lazım... Ufak çapta da olsa bu kazı çalışmalarını da önemsiyoruz. Ufak çaplıda olsa bu kazılarla Ani'nin nefes almasını devam ettiriyoruz. Tabi ki bu gibi pansuman tedbirler ve ufak ödeneklerle nereye kadar gidebiliriz bilmiyoruz" dedi.


Her tarafı tarihi eser dolu olan Kars'ta Ani'nin gün yüzüne çıkartılması ve turizme kazandırılması için Kafkas Üniversitesi'nin öğretim üyesi ve öğrenci alması gerektiğini de belirten Tepe, "Bana göre kalıcı çözüm Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin öğretim üyesi ve öğrenci alması ve buranın kazı başkanlığının da Kafkas Üniversitesi tarafından yürütülmesidir. Çünkü Kars'ın kendi öğrencisi ve öğretim üyeleri ile kendi topraklarının değerini açığa çıkarmak doğal olarak daha uygun olacaktır. Her zaman söylediğimi gibi de her şeye olumlu bakmamız gerekir. Ani çok büyük ve bu nedenle yapılacak kazı çalışmaları ile üç beş senede ayağa kaldırılacak gibi değil. Sadece haddinden fazla ödenek ayırsanız bile bu mümkün değil. Fiziki ve maddi imkânsızlılarda çok fazladır. 15 - 20 yıl aralıksız olarak kazılar sürse iyi kötü bir şeyler ortaya çıkar" diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir