• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şanlıurfa'da isot mevsimi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Her sene Ağustos ayının 15'inde başlayan isot kurutma işlemleri en çok dar gelirli aileleri sevindiriyor. Köylüler tarlasında yetiştirdiği biberleri araçlara yükleyip hal pazarında satarken, biberleri alanlar ise önce temizletiyor, ardından 5 gün güneşte beklettikten sonra fabrikalara gönderiyorlar. Fabrikalarda ise kurutulan biberleri öğütüp piyasaya sürüyor.


Türkiye'nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Şanlıurfa, bu sezonda bu görevini yerine getirecek gibi görünüyor. Bol yağışlı geçen ilkbahar mevsiminin ardından sulama kanalları da devreye sokularak yüksek verim elde edildi.

Eskiye nazaran modern biber işleme makineleri de kullanan çiftçiler yıllık 200- 300 ton arası biber işliyor. Şanlıurfa-Mardin karayolu üzerinde bulunan Sırrın Mahallesi'nde gün boyunca çalışan ürün sahipleri ve çiftçiler, bu sene hasadın verimli olduğunu söylediler. İsot kurutma işleminin zor yanı havaların çok sıcak olması, fakat isot kurutma işlemleri de sıcak hava dışında yapılamıyor.


Biber reçeli, pul biber ve tohum üretiyorlar
Şanlıurfa'da biber sezonun başladığını, biber reçeli, pul biber ve tohum ayıkladıklarını belirten Hacı Çavcı, "Burada Urfa biberi kurutuluyor, görmüş olduğunuz gibi her taraf kıpkırmızı. Bu durum yılda 2-3 ay sürüyor. Bu gün itibarı ile isot sezonu başladı. Köyden gelir, bizde hal pazarından alırız isotu. Böyle kuruturuz. Poşetlere koyup terleterek karartırız. Karardıktan sonra fabrikalara gönderiyoruz. Onlarda öğütüp yemeklik pul biber olarak satışa çıkarıyorlar. Ayrıca bu sene verim çok, fiyatlarda çok yüksek olduğu için bu sene kazanır mıyız kazanmaz mıyız belli değil" dedi. (Mehmet Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir