• DOLAR 32.584
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2428.295
  • ...
Engelliler: "En büyük sıkıntımız kentin fiziki şartlarıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN -Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı, engellilerin sıkıntıları ve yaşadıkları zorlukları anlattı. Sapancı, yetkililerden kamu ve fiziki alanlarda engellileri unutmamalarını ve kendilerini de bu toplumun bir parçası olarak kabul etmelerini istedi.

Engellilerin sorunlarını genel ve yerel anlamda birkaç konuda kategorize ettiklerini söyleyen Sabancı, "Engellilerin sıkıntılarını göz önünde bulundurduğumuzda en büyük sıkıntı fiziki şartlar ve koşulardır. Yetkililer, eğer fiziki şartları engellileri düşünerek yapmazsa onları ne topluma, ne eğitime ve ne de sosyal hayata katabilirler. Dolayısıyla engelliyi eve hapsetmiş zorunda kalırlar. Yetkililer, ilk olarak engellilerin fiziki koşullarını düzeltmesi ve onları eğitime katmasıdır. Engellileri sosyal hayata kazandırmak gerekir." dedi.

Batman'ın fiziki şartları engelliler için uygun değildir
Görme engellilerin çektiği sıkıntıları anlatan Sapancı, "İnsanlar bilinçsizce arabalarını kaldırımlara park etmesi, kaldırımlara çakılan demir kazıklar gibi sorular bizim için ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Çünkü görme engelliler kaldırımlarda yürürken sürekli onlara çarpıyor ve bu da bizim için büyük bir tehlikedir. Onun dışında kentimizde sesli sinyalizasyon sisteminin olmayışı da bir sıkıntıdır. Yapılan yüzey kaplamaların sınırlı ve plansız yapılması sıkıntısı vardır. Batman'ın fiziki şartları bizim için uygun değildir. Aslında Türkiye'nin tamamında bu sorun vardır." ifadelerini kullandı.

Engellilere karşı ayrımcılık vardır
Kamu alanlarında da çok sorun yaşadıklarını vurgulayan Sapancı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediyenin dışında hemen hemen rahat bir şekilde çıkacak hiçbir kurum yoktur. Sürekli engellilerin haşir neşir olduğu kurumlar vardır ve bu kurumlarda engelliyi düşünecek bir çözüm yoktur. Bir de engellilere yönelik ayrımcılıkta söz konusudur. Aslında birinci problemdir ayrımcılık. Ayrımcılığın olduğu bir yerde her şey olur. Fiziki şartlarda uygun olmaz, kimse engellileri de eğitime katmaz, kimse onları istihdam da etmez ve kimse onları toplumda da görmek istemez. Toplumun engellileri kabullenmemesi sorunu vardır."

Toplumun engellilere duyarlı olması lazım
Hükümetin çıkarmış olduğu yasaların arkasında durması gerektiğinin altını çizen Sapancı, "Hükümetten beklentimiz, çıkarmış olduğu yasal düzenlemelerin mutlaka arkasında durması lazımdır. Çıkardığı yasalar kurumlara inisiyatif değil sorumluluk yüklemesi lazımdır. İnisiyatifi kurum yönetimine bırakan bir anlayıştan devletin bir an önce kaçınması ve devlette bunun takipçisi olması gerekir. Aksi taktirde sürekli yasal düzenlemeler olursa olsun olumlu bir sonuca varılmaz. Toplumun engellilere karşı duyarlı olması lazım. Zira herkes engeli olmaya adaydır" diye konuştu.

Sapancı, son olarak Mısır'daki katliamı lanetleyerek bir an önce akan kanın durması temennisinde bulundu.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir