• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
Doğaya, orman için faydalı böcekler salındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Mersine Bağlı Tol köyü sınırlarında, Nisan ayı içerisinde meydana gelen dolu zararıyla, meşçerelerde meydana gelen kurumalara yapılan müdahale kapsamında, doğaya orman için faydalı böcekler salındı.


Yangın, dolu, kuraklık v.b. nedenlerle tahribat görmüş ormanlardaki ağaçlara arız olarak hızla çoğalan ve sağlıklı ormanlarda kurumalara neden olan, dumansız yangın olarak da bilinen zararlı kabuk böcekleriyle biyolojik mücadele kapsamında, Orman Bölge Müdürlüğü laboratuar ortamında çoğaltılan faydalı böcekleri, doğaya bırakılmaya devam ediliyor.


Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, yapmış olduğu açıklamada, "Böcek zararları kamuoyunda pek fazla yer almamaktadır. Böcek zararlarına dumansız yangın denmektedir. Orman yangınları kalp krizi gibi anlık zarar verirken, böcek zararları ise kanser gibi yıllarca mücadele yapmayı gerektirmektedir. Böceklerle çeşitli mücadele yöntemlerini uygulamaktayız. Daha çok biyolojik olmak üzere mekanik ve biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Artık kimyasal mücadele dediğimiz zehirli ilaçlarla mücadele yapmıyoruz" diye belirtti.


2005 yılından günümüze kadar 202 bin adet larva üretildiğini hatırlatan Acer şunları söyledi: "2013 yılında 3 adet laboratuarda 35.500 adet larva üretilerek çam keseböceğinin yoğun olduğu sahalara bırakılmıştır. Kuş yuvaları yapmak suretiyle kuşların doğadaki yaşam alanları artırılmaktadır. Yılda 4 bin adet kuş yuvası yaparak ormanlarımıza asmaktayız. 2013 yılında da 4 bin adet kuş yuvasını Silifke ormanlarına önümüzdeki günlerde asacağız. Bölge Müdürlüğümüzde ilk defa kuş popülasyonunu ve doğal hayatı canlandırmak için özelikle su sıkıntısı olan yerlerde can suyu havuzu dediğimiz su kaynakları yapmak suretiyle doğal hayatı canlandırma çalışmaları yapmaktayız. Bu kapsamda 80 adet can suyu havuzu yapımı planlanmıştır" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir