• DOLAR 32.334
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2296.392
  • ...
Af Örgütü`nden Mısır için soruşturma çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Uluslararası Af Örgütü, Mısır`da yaşanan şiddetle ilgili acilen kapsamlı ve tarafsız soruşturma başlatılmasını istedi.

Örgütün açıklamasında, af örgütü yetkililerinin Kahire`deki temasları sonucu yapılan tespitlere göre, darbecilerin özellikle Kahire`de bu haftaki eylemlerinin dağıtılması sırasında "haksız yere öldürücü silah kullandığı ve yaralıların kolay şekilde protesto alanlarından çıkarılmalarını sağlayamadığı" kaydedildi.

Mısır`da resmi ölü sayısının daha da artmasının beklendiğini bildiren örgüt, Birleşmiş Milletler yetkililerinin ülkedeki şiddetle ilgili soruşturma yürütebilmeleri için Mısır`a girişlerine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Af örgütü ayrıca, Mısırlı yetkililerden Hristiyanların ve diğer azınlıkların güvenliğinin artırılmasına yönelik acil önlemler alınmasını istedi.

"ORANTISIZ GÜÇ KULLANILMIŞTIR"
Açıklamada, örgütün Uluslararası Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther`ın şu ifadelerine yer verildi:

"Tarafsız ve bağımsız kapsamlı soruşturmaya acilen ihtiyaç var. Bazı protestocuların kullandığı şiddete karşılık yetkililerin cevabı orantısız olmuştur ve şiddet içeren ve içermeyen protestolarla ilgili ayrım yapılmamıştır. Olaylara seyirci olanlar da şiddete maruz kalmıştır.

İnsanların hayatlarını kurtarmaları gerekirken, güvenlik güçleri şiddete başvurmuştur. Bu, uluslararası hukukun ve standartların açıkça ihlalidir. Eylemlerin dağıtılması için önceden uyarı yapılacağı konusundaki sözler de tutulmamıştır."

"BİR GÜVENLİK GÖREVLİSİ DİPÇİKLE SIRTIMA VURDU"
Uluslararası Af Örgütü yetkililerinin Kahire`de birkaç hastane, cami ve morgu ziyaret ettiği kaydedilerek, bu şekilde kanıt toplandığı bildirildi. Örgüt, bir doktorun, "Onlarca ceset ve yüzlerce yaralı var. Birçoğu vücutlarının üst kısımlarına yara almışlar" dediğini aktardı.

Af örgütü açıklamasında ayrıca, darbecilerin Rabiatul Adeviyye meydanındaki sahra hastanesinin boşaltılmasıyla ilgili görgü tanıklarının ifadelerine yer verdi. Bir tıp öğrencisinin şu sözleri açıklamada yer aldı:

"Darbeciler hastaneye saldırıyordu, doktorlar bizden göz yaşartıcı gazdan korunmak için perdeleri ve pencereleri kapatmamızı istedi. Hastanenin yanındaki binaların çatılarında siyah kıyafetli keskin nişancılar gördüm. Ondan sonra bir doktor bize darbecilerin birinci kata girdiğini söyledi. Bir asker dipçikle sırtıma vurdu ve merdivenlere doğru itti. Hastaneden çıktım. Darbeci ordu hastaları çıkarmamızı istedi. Birinci kat yanıyordu."

Ordunun, halkın Tamin El Sihi Hastanesine girişlerine izin vermediğine dikkat çekilen açıklamada, İman Camisine yapılan ziyarette ise burada 98 cesedin bulunduğunun ve caminin duvarlarında hayatını kaybeden 265 kişinin isminin yazılı olduğunun görüldüğü belirtildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir