• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
Siverek'te çok katlı binalar sorun olur mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Siverek ilçesinde son günlerde sayısı artan çok katlı binalar konusunu Mimar Cenap Baylan ile konuştuk.

 

Siverek'te son zamanlarda yoğunluk hesabına göre yapılaşmaya izin verilmesi ve bununla beraber yüksek katlı binaların inşa edilmesinin çeşitli sorunları da beraberinde getireceğini belirten Baylan, "Günümüz Türkiye'sinde yüksek katlı yapılaşmanın olumlu tarafları olmasına rağmen Siverek'te bu olumlu yönlerinden bahsetmek pek mümkün değil. Yüksek katlı yapılaşmanın belirli bir bölgede olmaması ve Siverek'in tarihi ve geleneksel dokusunu dikkate alınmadan, gelişigüzel herhangi bir bölgede inşa edilmesinin, olumlu bir durum olarak dile getirilmesi mümkün değildir" dedi.

 

Yüksek katlı yapılaşmanın sistem olarak ciddi sorunlar oluşturacağını, bununla beraber toplumda psikolojik sorunları da beraberinde getireceğini belirten Baylan, "Belli bir sisteme bağlı olmadan yüksek katlı binaların inşa edilmesi, çevresindeki az katlı yapıların güneşini engelleme, hava sirkülâsyonunu bozma gibi birçok sorunu beraberinde getirecektir. Bu aynı zamanda düzensiz kentleşmeye neden olacak, kentsel dokuyu da olumsuz etkileyecektir. Yapılar arasındaki ciddi yükseklik farkı ve doluluk boşluk oranı ile dikkate alınmayan yerleşkeler tam da bu noktada dokuyu bozacak ve bireylerin psikolojisini olumsuz etkileyecektir." diye konuştu.

 

Bu olumsuz durumu fırsata çevirmenin mümkün olduğunun altını çizen Baylan, "Bunun çözümü de yine elbette ilgili idarelerin elinde. Bu konuda karar vericilerin bir an önce imar planlarını önlerine alıp bu sorunu ciddi bir şekilde irdelemeleri gerekiyor. Bölgelere göre zemin oturum alanı oranı, kaks ve taks oranları, h yükseklikleri gibi tasarımı şekillendiren kuralları güncelleyerek biz tasarım kararlarını veren mimarlara yardımcı olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde gelecekte Siverek'imize özgü nitelikli bir dokuya hasret kalacağımızı düşünüyorum. Unutmayalım ki bir toplumun medeniyet seviyesi o toplumun mimari dokusuyla doğru orantılıdır." ifadelerini kullandı. (A. Uğurlu - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir