• DOLAR 32.566
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2432.943
  • ...
Sanayi esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van- Erciş yolu üzerinde bulunan Yeni Küçük Sanayi Sitesi esnafı dertli. Çöplerin düzenli olarak toplanmadığından şikâyet eden sanayi esnafı, yolların engebeli olması nedeniyle de arabaların hasar gördüğünü söyleyerek yetkililere seslendi.

 

Sanayi esnafından Emre Aycan, sanayinin yollarının düzensiz olduğunu, çevre düzenlemesinin olmadığını söyledi. Sanayi sitesinin çöpten geçilmediğini söyleyen Aycan, "Sadece akşamdan akşama çöpler toplanıyor. Zaten, çöplerin toplandığı belli bir yer yok. Herkes çöpünü gelişi güzel attığı için çöpler dağılıyor. Herkes, bir ara belediyenin başlattığı çöpü poşete bırakma uygulamasını denedi ama çöp poşeti olmaz. Sanayide kullanılan malzemeler çoğunlukla metal parçalar. Çöp poşeti yerine metal parçaların atılabileceği çöp konteynerleri bırakılmalı." dedi.

 

"Taktığımız parçalar yol nedeniyle tekrar düşüyor"

Aycan, yaşadıkları diğer sıkıntıları şöyle anlattı: "Yola kilit taşları döşenmiş. Kilit taşları öyle bir şekil almış ki arabalar sürülemiyor. Müşterilerimizin aracına bir parça taktığımızda 100 metre gittikten sonra taktığımız parçalar tekrar düşüyor. Bu da bize ekstra masraf çıkartıyor.
Güvenlik konusunda da sıkıntımız var. Sanayinin giriş ve çıkışları kontrolsüzdür. Akşamları kimin girip kimin çıktığı belli değil. Araçlarımızın içerisinde bulunan malzemeler de çalınıyor. Sanayide inşaat halindeki blokların tam olarak ne zaman biteceği belli değil. O yüzden diğer esnaflar da mağdur oluyor."

 

"Sular özellikle Cuma günü kesiliyor"

Fatih Gündüz de aynı sorunları yaşadıklarını söyleyerek bu sorunların yanında su sorunuyla boğuştuklarını ifade etti. Gündüz, "Özellikle Ramazan ayında sular çok daha fazla kesintiye uğruyordu. Öyle oldu ki artık kendime yedek bir su tankı kurdum. Sular kesildiğinde o tankla idare ediyoruz. Belediyenin bu konuda belli bir çalışmasının olduğu söyleniyor; ama niye özellikle Ramazan ayında sular kesiliyor onu da sormak lazım. Onunla birlikte özellikle Cuma günleri de kesiliyordu. Niye bir cumartesi günü ki temizliğimizin en yoğun olduğu gün kesilmiyor da özellikle Cuma günü su kesiliyor. Namaza gitmememiz için bir engel mi bırakıyorlar" diyerek bunların bilinçli yapıldığını ileri sürdü.

 

"Yeşil alan yerine dükkânlarımız genişletilsin"

Belediyenin, işyerlerinin arkasında yeşil alan için ayırdığı yerleri yaptığını aktaran Gündüz, ancak bunun esnafa fayda getirmediğini söyleyerek, "Maalesef dükkânlarımız çok dar planlanmış. Küçük bir dükkân sahibi iki aracı aynı zamanda aynı yerde tamir edemiyor. Dükkânımız arkasında yeşil alan diye ayrılan yerinde ya çöplükler var ya da insanlar garaj diye kullanıyorlar. Bunların biraz daha dükkâna dâhil edilerek dükkân genişletme faaliyetlerine gidilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Yetişmiş çırak ve ustalara yeni bir dükkân açmak istediklerini; ancak yapılan ek dükkânların hâlâ tamamlanmamasından dolayı bunu yapamadıklarını söyleyen Van Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatif Başkanı Yaşar Hamzadayı, bu konuda ek krediye ihtiyaçlarının olduğunu anlattı.

 

"Ek dükkânlar bir an önce tamamlansın"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kendilerine bu konuda kredi vereceklerini ifade eden Hamzadayı, "Kredi için bize sunulan 15 şartın 14'ünü yerine getirdik. Sadece o anda iş kaybı olduğundan dolayı, sanatkârlarımızın güncelleşmesi şartıyla ilgili odadan, ilgili derneklerden, vergi mükellefiyetinden dolayı üyelerin belgelerini istediler. Bunda bir sıkıntı çektik. Biz bunu parlamenterlerimize söyledik. Giden valimize söyledik. Bu vatandaşlar özellikle dükkânları yıkıldığından ve ek dükkânları da yapılmadığından dolayı işi bıraktılar. Kendilerine, 'bu maddeyi bizden fazla aramayın. Zaten biz bir afet görmüşüz, bu afet nazara alınarak bize tahsis edilmiş kredi var. Ama hala bize bu krediye ayıramıyorsunuz', dedik. İlgili genel müdürlüklerle, ilgili müsteşarlara, ilgili bakanlarla, milletvekilleri ve vali ile görüştük; ama ne yaptıksa çözemedik" diye konuştu.

 

Elektrik konusunda da sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Hamzadayı, "Elektriğin zayıf olması nedeniyle dış aydınlatma lambaları yetersiz. Defalarca söyledik. Bizim birkaç bloğumuzda elektrik direği ihtiyacımız olmasına rağmen bu sorun hâlâ sürümcemede bekletiliyor. Yüksek gerilim hatlarının altında işyerleri var. TEİEŞ ile görüştük. Yüksek gerilimi 4 metre daha yükselteceklerini söylediler" dedi. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir