• DOLAR 32.498
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2429.209
  • ...
Eğer samimilerse failleri de mezar yerini de bulurlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yasir Çelik / Doğruhaber

20 yıl önce PKK tarafından kaçırılan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Hasan Çeken ve Hüseyin Yeşilmen’in mezar yerlerinin bulunması ile ilgili yeni bir umut doğdu. 3 Haziran’da Dicle Nehri’nde boğularak hayatını kaybeden 15 yaşındaki İbrahim Aslan 4 Haziranda Şırnak’ın Cizre İlçesinde Asri Mezarlıkta defnedilmek istendi. Mezar yeri kazılırken elbise ile defnedilmiş bir insana ait iskelet bulundu. Durumun savcılığa bildirilmesi üzerine mezarlıkta yapılan kazı çalışmasında ikinci bir cesede daha ulaşıldı. Durumdan haberdar olan Hüseyin Yeşilmen’in oğlu Rıdvan Yeşilmen 7 Ağustos’ta çıkan cesedlerden birinin babasına ait olma ihtimaline karşı hem Şırnak Valiliğine hem de Cizre kaymakamlığına başvurarak DNA testi yapılması talebinde bulundu.

İHD, HÜSEYİN YEŞİLMEN’İN BULUNMASINI İSTEDİ!

Öte yandan Cizre Asri Mezarlıkta çıkan cesetlerden 13 gün sonra 15 Haziran günü PKK’ya yakınlığıyla bilinen İnsan Hakları Derneği(İHD)’in Cumartesi Anneleri Komisyonu gerçekleştirdiği bir eylemde Hüseyin Yeşilmen’in hayatından kesitler sunarak faillerinin bulunmasını istedi. Ama Hasan Çeken ve Hüseyin Yeşilmen kaçırılışından bir kaç gün sonra PKK’nın yayın organı olarak bilinen bir gazete, Çeken ve Yeşilmen’in PKK tarafından kaçırıldığını yazmıştı. Konu ile ilgili Doğruhaber’e konuşan Rıdvan Yeşilmen “Ben babamın PKK tarafından kaçırıldığından eminim. Eğer İHD yöneticileri samimilerse girişimde bulunurlar, babamın hiç değilse mezar yerini biliriz” şeklinde konuştu. Cizre Asri Mezarlığında bulunan cesetlerle ilgili DNA testi yaptırdığını döyleyen Rıdvan Yeşilmen, “Cizre’de iki insana ait mezar çıktığını duyduğumuzda bir ümit diye 7 ağustos 2013’te Şırnak Valiliği ve Cizre Kayamakalığı’na bilgi edinme konusunda başvuruda bulundum. Babam ve arkadaşı Hasan Çeken 20 yıl önce kaçırıldılar ve geçen 20 yıl boyunca hiç haber alamadık. Hiç değilse bir mezar yerleri olsun istiyoruz” dedi.

ONLARI PKK KAÇIRDI

Geçtiğimiz günlerde İHD’nin Cumartesi Anneleri Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya da değinen Yeşilmen, “Aslını soracak olursanız babamın faili belli, PKK. Çünkü babam kaybolduktan iki gün sonra o dönemlerde PKK’nın yayın organı olan bir gazete Hasan Çeken ve Hüseyin Yeşilmen isminde iki kişinin PKK tarafından kaçırıldığını duyurmuştu. Hatta biz dahi babamın kaybolduğunu bu haberden öğrendik ve ardından aramaya koyulduk. Ben PKK’nın babamın naaşının olduğu yeri bildiğinden eminim, eğer bu konuda samimiyet göstereceklerse hiç değilse babamın mezar yerini söylesinler. Eğer farklı bir niyet taşımıyorlarsa İHD’nın bu girişimini olumlu buluyorum ve bu konuda kendilerini arayarak teşekkürlerimi de ilettim” ifadelerini kullandı.

BABAMI BIRAKACAKLARINI SÖYLÜYORLARDI

Kaçırılma olayından sonra köylerinde PKK’lı olarak bilinen bazı şahıslarla iletişime geçtiklerini söyleyen Yeşilmen, “Babamın PKK tarafından kaçırıldığını öğrendikten sonra vefat eden Ahmet amcam, o dönemde bölgede PKK’lı olarak bilinen bazı kişilerle iletişime geçti. Bunlardan bir kısmı da bizim köylülerimizdi. Bunlardan hiçbiri babamın ellerinde olmadığını söylemedi. Aksine amcamdan para koparmak için amcama gelerek ‘Tesbihini getireceğiz, takkesini getireceğiz bize bu kadar para getirirsen onu serbest bırakırız’ diyorlardı. Amcam da o dönemin parasıyla yaklaşık beş yüz milyar para verdi. Ama babamdan bir daha haber alamadık.

BİRAZ HASSASİYET BEKLİYORUZ

Konuşmasının sonunda hükümete de seslenen Yeşilmen sözlerini şöyle sürdürdü: “Son günlerde gündemde Lübnan’da kaçırılan iki pilot var. Daha önce de Suriye’de kaçırılan gazeteciler vardı. Tabi ki bu kaçırılma olayları bizi üzüyor. Her duyduğumuzda kendi acılarımızı bir kez daha hatırlıyoruz. Hükümetin bu konuda göstermiş olduğu hassasiyeti de takdir ediyoruz. Bir devletin kendi halkı için çaba sarf etmesi, onları bulması güzeldir. Ancak bu hassasiyetin onda biri kadarını Fırat’ın ötesinde kaçırılan, infaz edilen faili meçhullere kurban gidenlere de harcamasını bekliyoruz. Bu konuda biraz hassasiyet gösterildiği takdirde yakınlarını benim gibi kaybedenlerin de yüreklerine bir damla su serpmiş olacaklar.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir