• DOLAR 32.564
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.092
  • ...
Doğal Serinlik `Yaz Helvası`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dededen toruna kar helvacılığı yapan Akgül ailesi Ödemiş`in en işlek meydanı olan Ulus Meydanı`nda bu serinlik kaynağını Ödemişlilere sunuyor. Oğlu Mehmet Akgül ile birlikte kar helvası hazırlayan Mustafa Akgül, bu mesleği babasından devraldığını belirterek, "Kayınpederim Cemal Makas da Ödemiş`in sayılı kar helvacılarından idi. Bu doğal lezzeti üç nesil olarak halkımıza sunuyoruz. Kar helvası hazırlığı son derece zahmetli olan bir tatlı çeşidi" dedi.

Kar helvasından kullanılan buz parçacıklarının kış aylarında Bozdağ ve Aydın Dağları`na yağan kardan elde edildiğini ifade eden Akgül, "Kış aylarında karların artmasıyla birlikte tepelerin kuytu yerlerinde oluşturulan kar kuyularında karların birikmesini sağlıyoruz. Karların hava alarak erimesini engellemek için üzerini meşe ağacının yaprakları ile kapatıyoruz. Meşe yaprağı buza yapıştığından hava almasını engelliyor ve yaz aylarının sonlarına kadar karlarımız kuyuda erimeden muhafaza ediliyor" dedi.

Dağlardan eşek ve atlar yardımıyla indirdikleri karları sıcağı ve soğuğu geçirmeyen keçe çuvalların içine koyduklarını ifade eden Akgül, keçe sayesinde Ödemiş`te zaman zaman 40 dereceyi geçen hava sıcaklığına karşın karlarının erimediğini belirtti.

Babası Cemal Makas`tan devraldığı mesleği oğluna devretmenin mutluluğunu yaşadığını da sözlerine ekleyen Akgül, "Keçe çuvallar içinde tezgaha inen karları hazırladığımız vişne, karadut ve böğürtlen şerbetleriyle vatandaşımıza sunuyoruz. Bu şerbetleri de tamamen doğal ve katkısız olarak hazırlıyoruz. Bardak içerisine aldığımız karın üstüne şerbetimizi döküyoruz. Vatandaşımızın rahatça yiyebilmesi için kaşıkla sunuyoruz. Kar helvası kökeni Roma dönemine dayanan bir tatlı. Roma İmparatorluğu`nda da toplanan karların üzerine bal ve çeşitli meyvelerin pürelerinin dökülmesiyle tatlı elde edildiğine dair çeşitli kaynaklarda bilgiler var" diye konuştu.

Kar helvasının giderek daha çok ilgi gördüğüne dikkati çeken Mehmet Akgül de, "Dedemden bana miras kalan bu mesleği sürdürdüğüm için çok mutluyum. Mayıs ayından Eylül ayının sonlarına kadar süren kar helvası sezonunda vatandaşlarımız kar helvasından vazgeçmiyor. Kafeteryalarda satılan renkli buzlu içeceklere karşın kar helvası yine de ilgi görüyor. Elbette her lezzetin bir sırrı var. Bizim de bu işte bir lezzet sırrımız var" şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir