• DOLAR 32.361
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2325.089
  • ...
 Avrupalı liderler, borç krizine çözüm arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa Cumhurbaşkanlığı`ndan yapılan açıklamada, Berlin`de yedi saat süren görüşmelerden sonra iki ülkenin ortak tutum belirlediği belirtildi.

Sarkozy ve Merkel arasındaki görüşmeler, bugün Brüksel`de gerçekleşecek Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinde yapıldı. 
Zirvede, borç krizinin diğer ülkelere de yayılıp Euro`yu tehdit etmesini önleme yolları ele alınacak.


Masadaki seçenekler arasında Yunanistan için yeni bir borç paketi, ortaya çıkan maliyetin bir bölümünü yeni bir vergiyle bankaların üstlenmesi ve borç yeniden yapılandırılması önlemleri de var.

Merkel ve Sarkozy arasında varılan uzlaşmanın içeriğine ilişkin ayrıntı verilmedi.
Angela Merkel`in sözcüsüne göre, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet`den de görüş istendi.
Almanya daha önce, yeni bir kurtarma paketi çerçevesinde, Yunanistan`a kredi sağlayan ülke ve kuruluşların kayıpları karşılamaya zorlanması gerektiğini savunuyordu.

Ama Fransa ve Avrupa Merkez Bankası, Avrupa çapında bir bankacılık krizine yol açabileceği ve İspanya`yla İtalya`yı da zor sokabileceği hatta Avrupa Merkez Bankası`nı iflasa sürükleyebileceği endişesiyle buna karşı çıkıyordu.

Euro`nun geleceği

Yunanistan geçen yılın Mayıs ayında bir kredi paketi almıştı.
Ancak borç krizi küresel mali piyasalardaki güvensizlik yaratmaya devam ediyor.
Kimi gözlemciler, krizin Euro`nun geleceğini de tehdit ettiğini söylüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, durumun çok ciddi olduğunu ve önlem alınmazsa olumsuz etkilerin Avrupa`nın her köşesinde ve kıtanın dışında da hissedileceğini vurguladı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, krizin İngiltere`nin mali sistemine karşı ciddi bir risk oluşturduğu uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama da devreye girerek, Almanya Başbakanı Merkel`i aradı ve görüşmede küresel ekonomik iyileşmeyi sürdürülebilir kılmak için borç krizinin çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Para Fonu IMF de, Avrupa liderlerinden hızlı ve kararlı adımlar beklediklerini, aksi taktirde dünya ekonomisine maliyetin çok büyük olacağını açıkladı.

Yunanistan`a yeni bir borç paketinin sağlanması geçici bir önlem olarak görülüyor. Almanya, Atina`ya borçlarını ödeyebilmesi için vade uzatımı sağlanması önerisinde bulunuyor ve çoğu bankalar olmak üzere özel yatırımcıların da yeniden yapılandırmaya katkıda bulunmasını istiyor.

Ancak Avrupa Merkez Bankası, vade uzatımının uluslararası derecelendirme kuruluşlarının gözünde bir iflas olarak görüleceği gerekçesiyle karşı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir