• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
DTSO'da "Güneş Enerjisi" Semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda (DTSO) gerçekleştirilen "Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi" konulu seminerde konuyla ilgili mevzuat ve örneklemelerin yanı sıra Diyarbakır bölgesinin avantajları masaya yatırıldı.


Seminere DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, DTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Dicle Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı İrfan Açıkgöz ve işverenler katıldı.


Seminer öncesi kısa bir açılış konuşması yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, artan kentleşme ve nüfus artışıyla birlikte enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını dile getirdi. Sayar, Doğayla dost enerji elde etme yöntemlerinin başında gelen güneş enerjisi için bölgenin avantajlarının bilindiğini, Diyarbakır'ın yılda ortalama 300 gün güneş alan bir kent olarak güneş enerjisinden faydalanılması gereken bir kent olduğunu, konuyla ilgili mevzuat ve yatırım seçenekleri hakkında bilgi alışverişi için bu semineri gerçekleştirdiklerini belirtti.


DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayar, "Yatırımcılarımıza yardımcı olmak ve yol göstermek amacıyla buna benzer seminerlerimiz sürecektir" dedi.


'Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Mevzuatı ve Uygulamaları' başlıklı bir sunum yapan Ramazan Aslan, konuyla ilgili temel bilgileri paylaştıktan sonra, üretim maliyetinin 2007'den itibaren düştüğünü ve bağlantılı olarak teşvik, yani devletin satın alma fiyatının da düştüğünü dile getirdi.


Bölgemiz için güneş enerjisi potansiyeli hakkında bilgi veren Aslan, ortam sıcaklığının düşük olduğu bölgelerde panellerin daha verimli çalıştığını, bu sebeple bölgede Van ve Hakkâri'nin daha elverişli olduğunu belirterek, Diyarbakır'da ise özellikle tarıma da elverişli olmayan Karacadağ eteklerinin nispeten yüksek bölgelerinin verimli bir şekilde kullanılabileceğini söyledi.


Else Enerji Genel Müdürü Mustafa Erdem'in katıldığı soru-cevap bölümünde ise, Diyarbakır'da daha çok lisanssız üretimin yaygınlaşacağı ön görüsü dile getirilerek, OSB örneği üzerinden, Organize Enerji Sanayi Bölgeleri'nin kurulmasının konuyla ilgili önemli bir teşvik olacağı dile getirildi. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri