• DOLAR 32.524
  • EURO 34.909
  • ALTIN 2431.048
  • ...
Doğu Türkistan Eyleminde Arbede
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin`in Doğu Türkistan`da son günlerde yeniden başlattığı uygulamalara tepki göstermek için düzenlenen eylemde polisle eylemciler arasında arbede yaşandı. Aşırı hassas davranan polis eylemcileri Çin konsolosluğuna yaklaştırmak istemeyince arbede yaşandı. Polis gaz kurllandı.

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği üyeleri, Hoten olayını protesto etmek için Tarabya’daki Çin Başkonsolosluğu önünde toplandı. Polisin, belli bir noktaya kadar izin verdiği yaklaşık 100 kişilik grup, "Türkiye uyuma Türkistan’a sahip çık" sloganları attı.

Burada bir basın açıklaması yapan grup, daha sonra konsolosluk kapısına siyah çelenk bırakmak isteyince kısa süreli bir arbede yaşandı. Polisin oluşturduğu güvenlik bariyerini geçmek isteyen gruba polis, gazla müdahale etti. Kısa süren gerginliğin ardından polis, grubu temsilen 3 kişinin çelengi bırakmasına izin verdi.

Çin, 18 Temmuz`da Doğu Türkistan`da din eğitimi aldıkları gerekçesiyle çok sayıda kişiyi gözaltına alarak tutuklamıştı. Bunun üzerine düzenlenen eylemleri kanlı bir şekilde bastırmıştı. Eylemler sırasında 20 kişi hayatını kaybetti.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir