• DOLAR 32.563
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2423.749
  • ...
ATO'dan kimliklendirilmiş konut önerisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Ankara Ticaret Odası, Türkiye genelinde tüm konut ve işyerlerinin tek tek numaralandırılarak kimliklendirilmesini önerdi.

Ankara Ticaret Odası'ndan (ATO) yapılan açıklamaya göre, İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların kayıtlı bulunduğu 37. Meslek komitesi, Türkiye'deki tüm komut ve işyerlerinin kimliklendirilmesi konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibata geçilmesi yönünde bir karar aldı.

37. Meslek Komitesi'nin kararını değerlendiren ATO Başkanı Salih Bezci, MERNİS sistemiyle Türkiye'de vatandaşlara kimlik numaraları verilerek pek çok işlemde kolaylık ve pratiklik sağlandığını, MERNİS sistemiyle de aynı şekilde şirketlerin tescil işlemlerinde pratiklik ve şeffaflık sağlandığını hatırlattı. Halihazırda vatandaşların konut alırken veya taşınırken elektrik, su ve doğalgaz açtırma ve kapattırma işlemleri için çok zaman ve emek harcadığını anlatan Bezci, vatandaşlar açısından bu işlemlerin zaman zaman çileye dönüştüğünü söyledi.

Bezci, kimliklendirilmiş konut sisteminde, Türkiye'de bulunan işyerleri ve konut olarak kullanılan tüm binalara kimlik numarası niteliğinde birer numara verilebileceğini ve elektrik, su, doğalgaz, emlak ve çöp vergisi gibi binayla ilgili tüm işlemlerin tek numaradan ve tek merkezden yapılabileceğini ifade etti.

Türkiye'de son dönemde azalmakla birlikte hala kaçak elektrik ve su kullanımından bahsedildiğini hatırlatan Bezci, "MERNİS ve MERSİS sistemlerinde olduğu gibi tek numara konut ve işyeri alım satımı, elektrik, su ve doğalgaz aboneliği, çevre ve temizlik vergileri gibi tüm işlemlerde şeffaflık sağlanır. Tek numaralı konut ve işyeri emek ve zamandan kazandıracağı gibi vergi ve hizmet bedeli kayıp ve kaçakları da önler." dedi.

Kimliklendirilmiş konut sisteminin online hizmete geçişi de kolaylaştıracağını kaydeden Bezci, "Tek numaralı sistemde, ev ve işyeri alan, taşıyan herkes abonelik işlemlerini online olarak başlatıp, tek merkezden kısa sürede tamamlayabilir. Sistem hem alıcı hem satıcı, hem kiralayan hem kira veren için şeffaf ve kolay hale gelir" diye konuştu.

Bezci, ATO olarak konuyla ilgili görüş ve önerilerini yazılı olarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlara ileteceklerini de kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir