• DOLAR 32.374
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.581
  • ...
Mısır Katliama Karşı Ayakta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - Başkent Kahire`deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yüzlerce  kişinin şehid olduğu, binlerce kişinin yaralandığı müdahalenin ardından Rabiatul Adaviye Meydanında göstericilerin bekleyişi sürerken, Heliyepolis bölgesinde bulunan Nuzha caddesinde toplanan halk katliamı protesto etti.

Lübnan Caddesi ile El Mühendisin semtinde toplanan binlerce kişi barışçıl göstericilere yönelik operasyonu kınayan gösterilere başladı. Faysal ve Haram caddelerinde toplanan göstericiler yollara barikatlar kurarak lastik yaktı. Bölgeden zaman zaman silah seslerinin geldiği bildiriliyor.

Kahire yakınlarında bulunan Helvan kentinde de darbeye karşı gösteri başlatan göstericilere polis müdahale etti. Binlerce kişi Hilvan Merkez`de bulunan emniyet müdürlüğü binasını kuşattı. Kente polislerin karakolları terk ettikleri belirtiliyor.

Başkent Kahire`nin tüm ana artelleri askeri birlikler ve zırhlı araçlar tarafından kontrol ediliyor.

Müdahalenin yaşandığı yerlere çıkan caddelerin tamamı polis ve askerler tarafından trafiğe kapatıldı. Mısır ordusuna bağlı helikopterlerin başkent Kahire`nin üzerinde devamlı alçak uçuş gerçekleştirdiği gözleniyor.

Asyut kentinde güvenlik kuvvetlerinin göstericilere müdahalesi sonucunda çatışmalar çıktı. Çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığı kaydediliyor.

Sina`daki Bedevi kabileleri ise Kuzey Sina`nın en büyük kenti Ariş`te valilik binasını kuşattı. Ariş kent merkezinden silah sesleri yükseldiği kaydediliyor.

İskenderiye kentinde binlerce göstericinin bekleyişi devam ederken, kentteki bazı karakolların göstericiler tarafından sarıldığı kaydedildi.

Asyut ve Minye`de göstericilerin emniyet müdürlüklerini kuşattıkları iddia edildi. Marsa Matruh kentinde yerel halk meclisini basan binlerce göstericinin bazı polis karakollarını da kuşatma altında tuttukları bölgeden gelen haberler arasında.

Kanal boyunca sıralanan Süveyş, İsmailiye, Port Said kentlerinde de katliamı protesto eden halk meydanlara indi. İsmailiye kentinde polis otosuna saldıran protestocular 4 polisi yaraladıktan sonra polis aracını ateşe verdiler.

Mısır`daki çatışmalarda polisin zaman zaman Mursi yanlısı göstericilere, "Baltacı" diye tabir edilen suç gruplarıyla beraber müdahale ettiği belirtiliyor.

Mısır Demiryolları yetkilileri, İçişleri Bakanlığı`nın kuzey ve güneyden başkent Kahire`ye giden tüm tren seferlerinin durdurulması yönünde talimat verdiğini ifade etti.

Kahire`ye giden tüm yolların da güvenlik güçlerince kapatıldığı bildiriliyor. Bu yöndeki engellemelerle göstericilere katılımın önlenmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.

Öte yandan birçok kentte protestoların başladığı, Marsa Matruh kentinde göstericilrin yerel meclisi kuşattığı, Suhac`ta da polis merkezini kuşattığı belirtiliyor.

Göstericilere molotofkokteyli atıldı 10 kişi ağır yaralandı

Kahire`deki Mustafa Mahmud Meydanında da göstericilere molotofkokteyli atılması sonucu 10 kişi ağır yaralandı.

Güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarını dağıtmaya başlamasından sonra protestocuların bir kısmı Mustafa Mahmud Meydanında toplanmaya başladı.

Mustafa Mahmud Meydanında barışçıl protesto gösterisi yapanlara, kimliği belirsiz kişiler taş, sopa ve molotofkokteyleriyle saldırdılar. Protestocuların bir kısmı kendilerini korumak için meydanda bulunan camiye sığındılar. Yaralıların bir kısmı camide tedavi edilirken ağır yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Göstericilerin polis, asker ve baltacıların saldırılarını engellemek için Mustafa Mahmud Meydanı etrafına kum torbalarıyla barikat kurdukları bildirildi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir