• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...
Mersin'de bir gemide bulunan silahlar TBMM'ye taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin Limanı'nda ele geçirilen silahları TBMM'ye taşıyarak, iç savaşın yaşandığı ülkelerde ölüm saçan bu silahların Türkiye üzerinden taşınmasına kimsenin sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

 

CHP'li Seçer, son olarak Mersin Limanı'nda Libya'ya gönderilmek üzere içeriği mobilya olarak ihracat beyannamesi düzenlenen ancak konteynerde yapılan aramada 374 adet yivsiz av tüfeği ve bu tüfeklere ait 250 bin adet 12 kalibre fişek ele geçirildiğini anımsattı. Bir süre önce de Mersin Taşucu limanında yine buna benzer bir olay yaşandığını ve konunun verdiği soru önergesi ile doğrulandığını belirten Seçer, "İçişleri Bakanı, Lübnan'dan Irak'a gönderilmek üzere iken yapılan aramada 8 adet silah ve 21 bin 100 mermiye el konulduğunu soru önergemiz üzerine açıkladı" diye konuştu.

 

Seçer, kaçakçılık faaliyetine konu olan silahların Suriye başta olmak üzere iç savaşın yaşandığı ülkelere yönelik olduğuna dikkati çekti ve şöyle devam etti: "Gemilerde bisküvi kutularına, TIR'ların zulalarına saklanmış halde bulunan binlerce silahın istikameti hep iç savaşın yaşandığı ülkeler olması tesadüf değil. Her gün ölüm haberlerinin geldiği başta Suriye olmak üzere iç savaşın yaşandığı ülkelerde ölüm saçan bu silahların Türkiye üzerinden taşınmasına kimse sessiz kalamaz. Ölüm saçan bu silahları kim ya da kimler gönderiyor? Çatışma riskinin yüksek olduğu, daha çok insanın hayatını kaybetmesine yol açacak bu silah kaçakçılığı olayları mutlaka gün ışığına çıkarılmalı ve sorumluları yargı önünde hesap vermelidir" dedi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde ele geçirilen silahların akıbetinin açıklanmasını isteyen Seçer, şu sorulara yanıt istedi:

 

- "Sözü edilen olaylarda ele geçirilen silahlardan hangileri namlusu ya da diğer bir parçası değiştirilerek normal silaha çevrilebilen özelliğe sahiptir?

- Sözü edilen olaylara karışan gemilerin bandırası nedir? Yakalanan kişi mürettebat sayısı ve uyrukları nedir? Sözü edilen olaylarla ilgili olarak yakalanan, suç duyurusunda bulunulan veya hakkında arama kararı çıkarılan kişiler kimlerdir? Bu kişiler hakkında hangi cezai işlem ya da işlemler uygulanmıştır?

- Son bir yılda sözü edilen olaylarla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Müfettişleri tarafından Gümrük Kanunu ile Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde başlatılan inceleme, araştırma veya soruşturma var mıdır? Var ise sonuçları nelerdir?

- Sözü edilen olaylarda gümrük işlemleri itibariyle bir ihmal ya da suiistimal olduğu konusunda bakanlığınız müfettişleri tarafından araştırılan kaç olay bulunmaktadır? Sonuçları nelerdir?

- İç savaş ve karışıklık ortamının devam ettiği ülkelerde daha çok kan akmasına sebep olacak silahların Türkiye üzerinden gönderilmesine yönelik bakanlığınızın tutumu nedir?

- Sözü edilen silahların Ortadoğu'da hangi olay ya da olaylarda kullanılacağına ilişkin bakanlığınıza ulaşan istihbarat bulunmakta mıdır?

- Bu tip silah sevkiyatlarında Türkiye'nin adının karışması uluslararası hukuk açısından nasıl sonuçlar doğurmaktadır?

- Son bir yılda ülkemizden yapılan silah ihracatı/ithalatı nedir?" (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir