• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
MİT- PYD Başkanı Müslim Arasındaki Görüşmenin Detayları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara,  Müslime PKK ile arasına mesafe koymasını, Suriye Lideri Beşar Esed`le diyaloğu tamamen koparmasını ve Suriye Ulusal Koalisyonu`yla barışmasını istediği ifade edildi. Müslim iseTürkiye`ye Suriye`de yaşanan son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.  Akşam gazetesinin edindiği bilgilere göre, Dört günlük Erbil temaslarının ardından dün öğleden sonra Erbil üzerinden Ankara`ya gelen Müslim Türkiye temaslarını cumartesi günü tamamlaması bekleniyor.

MİT BAŞKANI FİDAN`LA GÖRÜŞTÜ

Havaalanında MİT yetkilileri tarafından karşılanan Müslim`in MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Türkiye`nin eski Suriye Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon ile görüştüğü söyleniyor. Ziyarette Müslim`in 26 Temmuz`daki ziyareti sonrasında yaşanan gelişmeler ışığında Suriye`deki durum ele alındı.

Resulayn`da El Nusra ile PYD arasında hâlâ devam eden çatışmalar, Esed`in başta tanklar olmak üzere bazı ağır silahlarının PYD`nin eline geçmesi ve PYD`nin olası “özerklik” talepleri de masaya yatırıldı.

ANKARA ÜÇ NET MESAJ VERDİ

Müslim`e dün MİT`te yaptığı görüşmelerde üç önemli mesaj verildi:

1-Bir süredir Suriye Ulusal Koalisyonu ve Özgür Suriye Ordusu`ndan bağımsız hareket etmeyi seçen PYD`nin muhalefetle barışması ve bu doğrultuda koordineli hareket etmesi. Bu doğrultuda Müslim`den muhalefet ile tam olarak barışması gerekirse Türkiye`nin bunun için aracı olabileceği anlatıldı.

2- Müslim`in Esed yönetimi ile ilişkisini tamamen kesmesi. PYD, muhalefet safında görünse de, zaman zaman PYD`nin bazı kollarının Esad güçleri ile işbirliğine gittiği biliniyor. Bu nedenle Özgür Suriye Ordusu ile PYD güçleri arasında büyük bir güvensizlik ortamı bulunuyor.

3- Müslim`in PYD ile PKK arasına mesafe koyması ve PYD`nin elde ettiği silahların hiçbir biçimde PKK`nın eline geçmemesi. Kürt konferansı konusunda ise Müslim`den “özerklik konusundaki yaklaşımına dikkat etmesi” istendi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir