• DOLAR 32.386
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2326.566
  • ...
Mısır`da müdahale başladı: 460 şehid, 2 Bin Yaralı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cunta ordu güçleri, başkent Kahire`nin Rabiatul Adeviyye Meydanı`ndaki göstericilere göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahale etmeye başladı. Darbe Karşıtı Hareket sözcüsü ölü sayısını 460 gösterirken meydan hastanesinden yapılan açıklamada bu sayı 120 oldu.

Mısır`ın başkenti Kahire`deki Rabiatul Adeviyye Meydanı`ndaki darbe karşıtlarına bu sabah itibarı ile güvenlik kuvvetleri müdahale etmeye başladı. Meydanın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığı bildirildi.

Darbe Karşıtı Hareket Sözcüsü Leyla Musa ölü sayısının 460 kişiye ulaştığını iddia ederken, Rabiatul İhvan sözcüsü Hattat, olaylarda ölü sayısının 120`ye, yaralı sayısının ise 2 bini aştığı bildirdi.

Meydandan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer marifeti ile göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği belirtildi.

100 ölü, 2 bini aşan yaralı

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü Cihad Hattat, yaptığı açıklamada sabah başlayan müdahalede güvenlik güçlerinin halkın üzerine rastgele açteş açtığını, bunun üzerine çok sayıda ölü ve yaralı bulunduğunu bildirdi.

Ölü sayısının 100`e ulaştığını kaydeden Hattat, sayısı 2 bini aşan yaralılara meydandaki darbe karşıtları tarafından ilk müdahalenin yapıldığı bildirdi.

Nahda meydanı boşaltıldı

Cunta ordu güçlerinin, Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına yönelik zırhlı birliklerle yaptığı müdahalede, göstericiler alandan uzaklaştırıldı. Bazı göstericilerin gözaltına alındığı Nahda meydanındaki çadırlar, sökülmeye başlandı. Nahda meydanının kontrolü tamamen güvenlik güçlerinin eline geçti.

Helikopterlerin alçak uçuşu sürdürdüğü meydandan dumanlar yükselmeye devam ediyor.

Çok sayıda yaralının bulunduğu Nahda meydanının etrafında zırhlı araçlar beklemeyi sürdürüyor.

Bölgede bulunan İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri`nin büyükelçilikleri çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda.

Keskin nişancılar rastgele ateş açıyor

Nahda meydanı yakınında yer alan El-Orman Parkı ile Kahire Hayvanat Bahçesi`nde yangın çıktığı, burada bazı ağaçların yandığı, meydanlardaki göstericilere gaz bombaları ve gerçek mermilerle ateş açıldığı bildirildi.

Rabiatul Adeviyye Meydanı`na yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından, keskin nişancıların hedef aldığı göstericiler arasında ölenler olduğu, Nahda meydanındaki bazı göstericilerin ise saldırılardan korunmak için Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine sığındığı kaydedildi.

İçinde keskin nişancıların yer aldığı helikopterlerin meydanların üzerinde alçak uçuş yaptığı, özellikle kameramanları hedef aldığı iddia ediliyor. Şiddetli gaz bombası ve saldırılara rağmen meydanlardan ayrılmayan kalabalıklara katılmak için hareket eden kitlelere de ordu birliklerinin müdahale ettiği kaydediliyor.

Hastanelerde ekipman ve doktor yetersizliği

Yoğun şekilde gaz bombalarının atıldığı ve silahların kullanıldığı meydandaki yaralıların dışarıya çıkartılmasına izin verilmediği, meydan hastanelerindeki ekipman ve doktorların yetersiz kaldığı, kan kaybından dolayı çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

İhvan`dan halka "sokaklara dökülün" çağrısı

Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki göstericilere destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.

Binlerce kişi Mustafa Camii önüne akın etti

RNN Haber Ajansı`na göre Mısır`da gerçekleşen müdahale sonrası evlerinde bulunan binlerce Mısır vatandaşı polislerin geçtiği yolu tıkamak için Mustafa Mahmud Camii önünde toplandı.

El Cezire muhabiri verdiği bilgiye göre, cunta yönetimi, meydandaki Mursi yanlılarını silah kullandıklarına dair İhvan`ı itham etmek için ölü ve yaralıları taşımak için gelen ambulanslar aracılığıyla göstericilerin içine silah bıraktıklarını ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir