• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...

 Tarım Bakanlığı yetkilileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini değerlendirerek et fiyatlarının artmadığını, dönemsel olarak et fiyatlarında görülen küçük dalgalanmaların, et ithalatını körüklemek isteyen çevrelerin spekülasyonlarından ibaret olduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son zamanlarda et fiyatlarının arttığına dair medyada yer alan haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. TÜİK verilerini ele alan Bakanlık, "TÜİK rakamlarına göre kırmızı et üretimi bu yılın ilk 6 aylık döneminde 421 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir. Artış oranı yüzde 19`dur. Bu yılın sonunda kırmızı et üretiminin bir milyon tona ulaşması beklenmektedir. Mevcut duruma göre et fiyatlarının artmasını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir." ifadelerini kullandı. Bakanlık, büyük ve küçükbaş hayvan sayısında son yıllarda meydana gelen artışın, Türkiye`nin et ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak durumda olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Genç besi hayvan sayısı bu yıl geçen yıla göre yüzde 44 artış göstererek 2 milyon 400 bine ulaşmıştır. Bu rakam da ülkemizin besi hayvan ihtiyacının 2 katından fazladır. 26 Nisan 2010 tarihine göre bugün, ülkemizde kıyma ve kuşbaşı fiyatı 3 yıl öncesi fiyatlarının altındadır. Bu süre içerisindeki enflasyonun etkisi de dikkate alındığında tüketici yüzde 25 daha ucuza et alma imkanına kavuşmuştur. Küçükbaş kurbanlık hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 80 artışla 3 buçuk milyona ulaşmıştır. Büyükbaş hayvan sayısı ise yine bir önceki yıla göre yüzde 92 artışla bir buçuk milyona ulaşmıştır."