• DOLAR 32.612
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2491.596
  • ...
Alternatif yöntem; "Radiyal Anjiyorafi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) 10 hemşire, 11 röntgen teknisyeni ve 15 uzman doktorun görev yaptığı anjiyo birimi günde ortalama 15-20 kişiye anjiyo uygulaması yapıyor. Kalbi besleyen damarların tıkanması ile oluşan koroner arter hastalığı hastanenin anjiyo biriminde iki ayrı şekil de yapılan anjiyo ile tedavi ediliyor.
Hastanede, kasıktan arter yardımı ile girilerek yapılan anjiyo işleminin yanı sıra el bileğinden daha ince bir arter yardımı ile girilerek de tedavi edilebiliyor. Kasıktan yapılan anjiyoya göre daha az risk taşıyan ve erken taburcu olma avantajı sağlayan radiyal (el bileğinden) anjiyo; kronik böbrek yetersizliği olan ve kol damarlarından diyalize giren hastalarda ve el dolaşımının yetersiz olması gibi durumlarda uygulanamıyor. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji klinik şefi Doç. Dr. Önder Öztürk radiyal anjiyografi ile ilgili şöyle konuştu: "Radial anjiyografi el bileğinde birbirine paralel seyreden iki atardamardan birinin kullanılması ile yapılmaktadır. El bileğinden yapılan anjiyoda daha ince çaplı kateterler kullanılmaktadır. Yüzeysel atardamarlardan girerek işlemi yaptığımız için, komplikasyon oranı daha az oluyor. Özellikle kasıktan yapılan anjiyo sonrası oluşabilen kanama, balonlaşma ve fistül bu tür girişimlerde çok daha nadir ve hafif olarak izleniyor . Kasıktan yapılan tüm girişimlerde, işlem sonrası en az 6 saat ağırlık (kum torbası) kullanılması gerekiyor. Çünkü kanama bu şekilde kontrol altına alınıyor. Bu yöntemde ise kum torbası uygulamasına gerek kalmıyor, işlemden hemen sonra genellikle bir bilek bandı kullanılarak kanama kontrol altına alınabiliyor ve hasta 3 saat gibi daha kısa sürede taburcu olabiliyor. Ayrıca PTCA/stent gibi işlemlerde işlemin kasıktan yapıldığı durumlarda en az 24 saat hastanın yatışının devamlı şekilde izlenmesi gerekiyor. Bu durum özellikle bel fıtığı, obezite, eklem rahatsızlığı nedeniyle uzun süre sırt üstü yatmakta zorlanan ve belirgin prostat rahatsızlığı olan hastalar için zorluk yaratabiliyor. Radiyal anjiyoda hasta ayağa kalkabiliyor, tuvalete gitme, yemek yeme gibi tüm ihtiyaçlarını kendi başına giderebiliyor"

 

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ise hasta konforu için bu yöntemlerin gerekli olduğunu belirtti. Kurtoğlu: " Bizim için hasta memnuniyeti ve hastaların bütün tedavilerden en az rahatsızlıkla kurtulması çok önemli. Bu nedenle anjiyo doktorları hastalarımızın bütün kontrollerini göz önünde bulundurarak daha konforlu olan radiyal anjiyoyu uyguluyorlar. Koroner arter hastalığının her geçen gün artması hastanemizde de bu işlemi gören hasta sayısında artış olarak karşımıza çıkıyor. Radiyal anjiyoyu da başarı ile uygulayan doktorlarımızı tebrik ediyorum" dedi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir