• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
Cebelitarık`ta İngiliz-İspanyol Gerginliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Bir zamanlar İslam Medeniyetinin sahiplik ettiği Endülüs Bölgesi bu aralar sıcak gelişmeler yaşanıyor.

İspanyol gümrük görevlilerinin İspanya’ya giriş yapan her aracı ayrıntılı bir aramaya tabi tutması, Cebelitarık’ta büyük tepkiye neden oldu. Araç kuyrukları kilometrelerce uzadı. Madrit, uygulamaya gerekçe olarak artan sigara kaçakçılığını gösteriyor. İngiltere ise artan kontrollere Cebelitarık açıklarına beton bloklar bırakılmasının neden olduğunu ileri sürüyor. Beton bloklar, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarını engelliyor.

İspanya Dışişleri Bakanlığı alınan önlemlerin Schengen sınırları yönetmeliğine uygun olduğunu açıkladı. İngiltere ve Cebelitarık, Schengen bölgesine dahil değil.

Tarafların gerginliği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ya da Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na taşıma seçeneklerini değerlendirdikleri bildirildi.

İngiltere Başbakanı David Cameron adına yapılan yazılı açıklamada, “İspanya’nın hafta sonunda sınır kontrollerine devam etmesinden hâyâl kırıklığı duyulduğu” belirtildi. Sınır kontrollerinin “orantısız ve siyasi amaçlı” şeklinde nitelendirildiği, buna karşı atılacak olası hukuki adımların gözden geçirildiği belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘HMS Westminster’ fırkateyninin 1 hafta içinde Cebelitarık’ta olacağı belirtildi. Üç İngiliz savaş gemisinin daha bölgeye yollandığı, gemilerin daha önceden planlanmış bir tatbikata katılacakları kaydedildi.

‘Vatandaşlarımız baskı altında`

İngiltere`nin Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, ‘The Sun’ gazetesine yazdığı bir makalede Cebelitarık gerginliğine değindi. Lidington, “İngiltere ve İspanya birbirine saygı duyuyor. Ama bu gerçek, Cebelitarık’taki vatandaşlarımız tehdit edildiği ya da baskı gördüğünde bunu görmezden gelmemizi gerektirmez” dedi.

İspanyol basını ise ‘HMS Westminster’ fırkateyninin Cebelitarık’a gönderilmesini ‘korkutma çabası’ olarak tanımladı.

6,8 kilometrekare yüzölçüme sahip Cebelitarık, 1713 tarihli Utrecht Antlaşması ile İngiltere’ye bağlandı. İngiltere’nin egemenliğini tanımayan İspanya, Cebelitarık’ın iadesini talep ediyor. İngiltere, iade için Cebelitarık halkının onayını şart koşuyor. Ancak yaklaşık 30 bin kişilik nüfus, ağırlıkla Londra yanlısı bir tavır sergiliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir