• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...

MERSİN-Bankacılık sisteminin kullanılmadığı ya da kullanılamadığı ülkelerle sınırlı olarak, bu ülkelere ihracatta, karşı ürünle ödeme alınabilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Genç İşadamları Derneği Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner, artık ihracatta tek geçerli yolun 'para' olmadığını belirterek, takas döneminin ihracatçılara yeni fırsatlar yaratabileceğini söyledi.

İhracat hacmi artar
Takas yöntemiyle dış ticaretin yeniden yürürlüğe girdiğini ifade eden TÜGİAD Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner, takas yönteminin ülkemizin ihracat hacmini yüzde 5 ile 10 arasında artıracağına inandıklarını kaydetti. Takas usulüne göre ticaret yapılmasının altı şarta bağlandığını hatırlatan Öner, genelgede yer alan şartları şöyle sıraladı: "Takas işleminde tarafların aynı gerçek veya tüzel kişi olması gerekiyor. Takas işlemine ilişkin ithalat ve ihracat işleminin aynı gümrük müdürlüğünden yapılması gerekiyor. Takas işlemi gerçekleştirileceğinin ithalat ve ihracat işlemlerinin yapılması planlanan gümrük müdürlüğüne ekte yer alan dilekçe ile bildirilmesi ve takasa ilişkin sözleşmenin aslı ve yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe çevirisinin dilekçeye eklenmesi gerekiyor.Takas işlemi kapsamında yapılan ithalatlarda KKDF tutarı için 4458 sayılı Gümrük Kanununun 202'inci maddesi çerçevesinde teminat verilmesi gerekiyor.Eşya ihracatının önce yapılması halinde, ilk ihracat beyannamesinin tescil tarihinden itibaren 3 ay içerisinde takas işleminin tamamlanması gerekiyor.Eşya ithalatının önce yapılması halinde, ilk ithalat beyannamesinin tescil tarihinden itibaren 3 ay içerisinde takas işleminin tamamlanması, şartıyla KKDF kesintisi yapılmayacaktır."

Takas sisteminin ilk olarak İran ile uygulanacağını kaydeden Öner, bundan böyle bankacılık sisteminin kullanılmadığı ya da kullanılamadığı ülkelere yapılan ihracatta ürüne karşı ürünle ödeme alınabileceğini, bunun dış ticarete olumlu yansımalarının da kısa süre içinde ortaya çıkacağını sözlerine ekledi. (Osman Öksüz-İLKHA)