• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Kaçak sigara dürüst esnafın belini büküyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Tarsus Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, kaçak ürün alanların aslında dürüst esnafın kapısına kilit vurduğunu belirtti.

 

Kaçak sigara maalesef artık yurdun her yerinde rahatlıkla bulunabildiğini ve her köşe başında satıldığını ifade eden Yalçın, "Bir yandan sokak köşelerinde ve semt pazarlarında açılan tezgâhlarda veya ellerinde çantalarıyla kahvehaneleri dolaşan kişilerce satılırken, diğer yandan dürüst esnaf hem vergisini, primini, faturalarını ödemeye hem de evine ekmek parası götürmeye çalışıyor.

 

Kaybeden sadece esnafımız değil, içerdiği kimyasalları belli olmayan, çoğunun raf ömrü dolmuş ama fiyatı ucuz diye kaçak sigara kullanan vatandaşımızın da sağlığı açısından ciddi risk taşımaktadır.

 

Ayrıca, kaçak sigaradan dolayı oluşan vergi kaybı her yıl yaklaşık 5 milyar lirayı aşmaktadır. Yılda 20 milyar lira sigaradan vergi toplayan Maliye'nin kaçak oranı arttıkça kaybı da büyük oluyor" dedi.

 

Yakalanan kaçak sigaranın 2009 yılında 10 milyon paket iken 2012 yılı sonunda 200 milyonu aştığını kaydeden Başkan Erdoğan Yalçın, "Son dört yılda 400 milyonun üzerinde kaçak sigara yakalandı.

 

Özellikle kaçak sigara ticareti dürüst esnafın belini büktü. Esnafın gelirinin yarıdan fazlası tütün mamullerinden geliyor.

 

Kaçağın önlenmesi için de en sert yaptırımları uygulamak zorundayız. Bu haksızlığı durdurmak için atılması gereken adımlardan en önceliklisi, kaçağın ülke sınırlarından içeri girişine engel olmaktır. Çünkü kaçak yurda girdikten sonra mücadele çok zor" şeklinde konuştu. (Ramazan Tekyıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir