• DOLAR 32.568
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2433.684
  • ...
Rojava`ya bayramı yaşatmadılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`de iç savaş devam ederken, muhaliflerle Esad ordusu arasında Şam, Halep ve Lazkiye`de şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Rojava`da, bazı şehirlerde PYD`ye bağlı YPG güçleri ile En Nusra`ya bağlı güçler arasında çatışmaların yoğunlaştığı, Derik ve çevresinde 13, Qamışlı, Kuddurbeg mahallesinde 2, toplamda 15 kişinin boğazının kesilerek öldürüldüğü belirtildi.

Ayrıca Tılmaruf köyünde bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Saldırı sonucu üç kişi hayatını kaybetti. Bölgeden gelen haberlere göre muhaliflerden kaçan Esed güçlerine PYD`nin kucak açması, Amudé halkının tepkisine neden olduğu ifade edildi.

TILMARUF`TA İNTİHAR SALDIRISI

Nakşibendi Tarikatının merkezi konumundaki Tılmaruf köyü bir intihar saldırısıyla sarsıldı. Bölgeden alınan haberlere göre 10 Ağustos sabaha karşı saat dört sularında, köyün girişinde bulunan kontrol noktasına yaklaşan motosikletli bir şahıs üzerindeki bombayı patlattı. Saldırıda saldırgan ölürken, patlamada 2 kişi de hayatını kaybetti. Patlamanın etkisiyle parçalanan cesetleri teşhis etmekte zorlanıldığı belirtildi.
Patlamada ölenlerden biri Telmaruflu olduğu, diğer kişinin ise başka bir köyden olduğu açıklanırken, saldırganın kimliği ise tespit edilemedi. Cesedler Qamişlı`ya getirilerek toprağa verildi. Aynı gün Tılmaruf çevresinde üç kişinin daha silahla vurularak öldürüldüğü belirtildi.

DERİKTE 13, QAMIŞLI`DA 2 CESET

Suriye`nin diğer bölgelerinde muhalifler ile Esed güçleri arasında çatışmalar devam ederken Rojava bölgesinde de En Nusra cephesi ile PYD`nin askeri kanadı YPG milisleri arasında şiddetli çatışmalar sürüyor.

PYD ile En Nusra cephesi arasında çatışmaların yoğun yaşandığı Derik bölgesinde 13, Qamışlı`da 2 kişinin boğazlarının kesilerek öldürüldüğü gelen haberler arasında. Ayrıca Qamışlı Kuddurbeg mahallesinde boğazları kesilmiş vaziyette 2 cesedin daha bulunduğu bildirildi. Öldürülen kişilerin PYD`ye yakınlığıyla bilinen kişiler olduğu belirtiliyor. PYD`ye göre boğazı kesilenlerin En Nusra tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Diğer yandan `Rojavada katliam var` diye dezenformasyon haberlerle basın ve medya faaliyetlerinde bulunan PYD, bu tür söylemlerle bölge halkını yanına çekmeye çalışırken, uluslar arası kamuoyunda da destek bulmaya çalışıyor. Ancak Rojava bölgesinde yaşayan Kürt halkının PYD`nin uygulamalarından rahatsız olduğu ve öldürülmelerin, halkı olduğundan fazla tedirgin ettiği bildiriliyor.

ÖNCE ESAD ŞİMDİ DE PYD ZULMÜ

Qamışlı`nın Doğusunda bunlar yaşanırken, Batısında bulunan Amudé`de halk, PYD ye tepkili. Halep şehrindeki Minig havaalanını kaybeden Esad`e bağlı yaklaşık yetmiş asker, muhaliflerin takibinden kurtulmak için tank ve ağır silahlarıyla birlikte PYD`ye sığınmıştı. Bu olay üzerine Amudé halkı, PYD`nin Esad`in askerlerine kucak açması karşısında tepkilerini dile getirdi. Geçtiğimiz haftalarda PYD Amudé`de katliam yapmış, bu katliamda halktan 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Amudé halkı, Kürtleri koruması gerektiği yerde öldürmesi ve zalim Esed rejimi askerlerine kucak açan PYD`nin bu düşman tavırları karşısında zor günler geçiriyor. Halkın verdiği tepkiye karşılık PYD, Bayram arifesinde şehri iki gün ablukaya aldı. PYD, günlerdir ekmeksiz ve yokluk içinde bir çıkış yolu arayan Rojava halkını bu bayramda da mağdur etti. Halkın dışarıya çıkmasını yasaklayan PYD, bayram sabahı halkın mezarlık ziyareti ve bayram namazını zamanında kılmasına da izin vermedi. Dolayısıyla daha önce Esed rejiminin zulmü altında inleyen Rojava`nın Kürt halkı şimdi de PYD`nin zulmü altında bir bayramı buruk bir şekilde geçirdi. (Mahmut Özsoy / İLKHA)

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir