• DOLAR 32.324
  • EURO 35.099
  • ALTIN 2300.718
  • ...
Prof. Dağlı `Fırat`ın Doğusundaki Ergenekon PKK`dır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen hafta sonuçlanan Ergenekon Davası`nda en çok ceza alan isimler arasında Veli Küçük ve Arif Doğan var. Bu isimlerin ortak özelliği ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`ndeki faaliyetleri ile Kürt işadamlarının ortadan kaldırılması ile anılmaları. Ergenekon Davası`nda eksikliklerden bahsedilirken `Fırat`ın Doğu`su` da bunun arasında yer alıyor. Gerçekten davada Fırat`ın Doğusu`na gidilmedi mi, gidilmediyse neden? BDP Ergenekon Davası`nı destekledi mi?

Bu soruları, Suriye`deki gelişmeleri ve süreci Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı`ya sorduk.

Çözüm süreci ve Suriye`ye gelmeden önce Ergenekon davasını konuşalım. Kararlar hakkında ne düşünüyorsunuz?


Kürt meselesinin bu hale gelmiş olmasına neden olan en önemli faktörlerden birisi insanların kamu işleyişine ve hukukuna olan inançlarının yok edilmiş olması gelmektedir. Kim bu güveni yok etti? Kim faili meçhul cinayetler işledi? Kim köyleri boşalttı? Kim insanlara dışkı yedirdi? Kim gece yarısı masum insanları `beyaz Toros`a` bindirip kaybetti? Kim sorgudaki insanları asit kuyularına atarak yok etti? Kim cezaevlerinde sistematik işkenceler yaptı? 28 Şubat sürecini unuttuk mu? Haddini bilmez bir asker bozuntusunun Başbakan`a ettiği küfürleri unuttuk mu? İnsanların inancına hakaretin bir meziyet olduğu, askeri bürokrasinin toplum mühendisliğinde sınır tanımaz pervasızlığını unuttuk mu? Eğer Kürt sorunu bugüne kadar çözülmemişse bunda faili meçhullerin ve Ergenekon`un özel yeri vardır.

BDP DAVAYA DESTEK VERMEDİ

Ergenekon`un Fırat`ın Doğusu`na gitmedi eleştirisine katılıyor musunuz?

Fırat`ın Batısı`nın tamamı çözüldü mü? Hayır sanmıyorum. Bitirilmek istenmediğinden dolayı değil, bitirmek isteyen iradenin yanlışlaştırılmasından dolayı bitirilemedi. Ama çok büyük bir mesafe alındı. En azından bana göre şu an eli kolu bağlıdır. Doğu`ya da Batı`ya da uzanabilmesine giden yol var olan diğer siyasi aktörlerin desteğinden geçiyor. Peki Doğu`da BDP, Batı`da CHP-MHP bu sürece destek verdi mi?

Verdi mi?

Hayır. Fırat`ın Doğusu`nu en çok BDP çevreleri dile getiriyorlar. Özellikle de kraldan çok kralcı olanlar. Peki bu süreç başladığında BDP resmi olarak ne açıklama yapmıştı hatırlıyor musunuz? Mıntıka temizliği, iktidar kendi karşıtlarını boğuyor demişlerdi. Bakın size bir şey söyleyeyim, Ergenekon`un Fırat`ın Doğusu`ndaki davalarından birisi Diyarbakır`da devam etmektedir. Cemil Temizöz Davası.

BDP bu davaya ilgi gösteriyor mu?


Birçok faili meçhulden sorumlu olduğu iddia edilmektedir. İstedikleri zaman Diyarbakır`ı savaş alanına çevirebilenlerin bu konuda bir açıklama yaptıklarına şahit oldunuz mu? Örgütün `taş altı` ettiği onbeş-yirmi bin kişinin katledilmesinden bahseden oldu mu? İtibar suikastlerini dile getirebilen var mı? Fırat`ın Doğusu`ndaki Ergenekon, örgütün bizzat kendisidir. Bundan dolayı da BDP bu dava ile arasına hep bir mesafe koymuştur. Dahası sivil iradenin ülkeye egemen olması da aslında işlerine gelmez. Her şeyden önce şiddete gerekçe gösterdikleri nedenlerden birisi ortadan kalkmış olacaktır.

TİMETURK




Bu haberler de ilginizi çekebilir