• DOLAR 32.332
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2279.523
  • ...
Hem şifa hem de geçim kaynağı: Böğürtlen
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Böğürtlen, genellikle tarla ve dere kenarlarından kendiliğinde yetişen dikenli bir meyve olarak biliniyor. Birçok derde deva olarak bilinin böğürtlen meyvesi, halk arasında da kansere iyi geldiği biliniyor. Yaz aylarında yetişen ve kısa ömürlü olduğu bilinen özeliklerindendir.

Dikenleri rahatsızlık verdiği gibi, meyvesi de sevilerek yeniliyor. Yetiştiği yerlerde dikenli ve sık çalıklar halinde bulunan böğürtlen meyvesi, vücuda kuvvet verdiği gibi kanı da temizleme özeliğine sahiptir.

Dikenli çalıkların arasında toplanması zor ve zahmetli olan bu şifa kaynağı böğürtlen meyvesi, birçok mağdur aile çocukların geçim kaynağı oluyor. Mağdur aile çocukları, Dikenler arasında topladıkları böğürtlen meyvesini küçük plastik kutulara bırakarak merkezdeki kaldırımlara dizerek halkın beğenisine sunuyorlar. Böğürtlen meyvesine halk rağbet ettiği gibi yerli turistlerin de ilgi odağı oluyor.

Mağdur oldukları için dikenler arasında böğürtlen meyvesini toplayarak sattıklarını belirten 13 yaşındaki Emrah Östekin şunları söyledi: "Böğürtlen meyvesi, birçok derde deva olduğu halk arasında biliniyor. Bundan dolayı halk bu meyveyi çok tercih ediyor. Yaz aylarında yetişen bu meyveyi bizler topluyoruz getirip çarşı pazarda satıyoruz. Toplaması çok zor ve zahmetlidir. Bazen toplamaya gittiğimizde dikenlerin içinde birçok yerimiz batan dikenler nedeniyle kanıyor. Bizimde imkânlarımız olmadığı için hem okul harçlıklarımızı çıkarmak hem de azda olsa mağdur olan ailelerimizin bütçesine katkı sağlamak için topluyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte gidip topluyoruz. Günde bir iki küçük kutu dolusu topluyoruz. Bunun kutusunu da gramajına göre 5 ile 15 TL arasında satıyoruz" diye konuştu.

Bal ve şifalı bitkiler satıcısı Murat Oran, böğürtlen meyvesinin belli başlı faydalarını şu şekilde sıraladı: "Boğaz iltihabına, soğuk algınlığına, şekere iyi gelir, tansiyona iyi gelerek vücuttaki kanı temizler. Vücutta bulunan böbrek kumlarını düşürür. Basur ve ishale iyi gelerek vücuda kuvvet verir. Mide iltihabını kurutarak ağız içi yaralarını iyileştirir. Bunu yaparken şifa kaynağı olan kara kovan balıyla tatlandırıldığında daha etkili olacak."
 
Aynı zamanda böğürtlen meyvesi, içerisinde barındırdığı vitamin ve minareler sayesinde kansere de iyi geldiği halk arasında bilinen faydalarından biridir. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir