• DOLAR 32.589
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2429.98
  • ...
Suriyeliler bayramı buruk kutladı-foto/video
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Yaklaşık 3 ay önce Suriye`nin Halep kentinde Esat zulmünden kaçarak Van`a sığınan Şexo Ailesi, bayramı yeniden vatanlarında yaşamanın hayaliyle yanıp tutuşuyor. 5 ayrı aileden oluşan Şexo Ailesi vatanlarından uzakta, bayramı kutlamanın burukluğunu yaşıyor.
 
Hayırsever vatandaşların ve bazı STK`ların gıda yardımları ile hayata tutunmaya çalışan Şexo ailesi, yetkililere seslenerek kendilerine uygun bir iş verilmesini istedi.
 
Savaştan sonra evlerinin yıkıldığını ve Van`a sığındıklarını anlatan İsa Şexo, bayramı vatanlarından uzakta yaşamanın burukluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "İsterdik ki, bayramı Suriye`de geçirelim. Ama ne yapalım. Elimizden bir şey gelmiyor. İstiyoruz savaş bitsin, evimize dönelim. Biz de evimizde bayramı kutlayalım. Savaştan sonra bütün akraba ve dostlarımız hepsi bir tarafa dağıldı. Eskiden Suriye`de hep beraberdik. Toplanırdık ve birbirimizin bayramını kutlardık. Çok zor bir durum. Allah`ın takdiri ne yapalım. Sabredeceğiz" dedi.
 
"Masrafımız çok fazla"
Kalabalık nüfusa sahip oldukları için masraflarının da arttığını söyleyen İsa Şexo, "Elhamdülillah bazı hayırseverler ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Burada bize bir iş verilmiyor. Bize uygun bir iş varsa çalışırız. 10- 15 tane çocuk var. Bakkala gidip bir şeyler almak istiyorlar. Şimdilik buradayız. Kurban bayramına kadar bakacağız. Burası çok soğuk. Geçinemiyoruz. Kömür gerekiyor. Ev de sağlam değil. Tavanı damlıyor. Burada masrafımız da çok. Sadece ekmek için günde 25 TL`miz gidiyor" ifadelerini kullandı.
 
Yaklaşık 2 hafta önce Suriye`den gelen Muhammed Ali Şexo ise, "Suriye`de hastanede yatıyordum. İlaç tedavisi görüyordum. Böbreğimde taş var. Ameliyat olacaktım. Yüklü miktarda para istediler. Para da olmadığı için buraya geldim. Şu an bir iş yapamıyorum" dedi.
 
Savaştan önce eş-dost ve akrabaları ile bayramı kutladıklarını söyleyen Muhammed Ali Şexo, çocuğunun da hasta olduğunu söyleyerek yetkililerden yardım talep etti.
 
"İnşallah tekrar bayramı Suriye`de geçiririz"
Ailenin küçüklerinden Suriya Şexo ve İsa Şexo da bayramı yeniden Suriye`de ailece yaşama arzusu içinde olduklarını ifade ederek, "Elhamdulilah Hayır ve selametle bayramı geçirdik. İnşallah tekrar vatanımız olan Suriye`ye tekrar döneriz. Bayramlarda Suriye`de oyun oynardık. Bahçelere giderdik. Bayramlık elbiselerimizi giyerdik. İnşallah tekrar bayramı Suriye`de geçiririz" şeklinde konuştular. (Fırat Arslan/ Murat Dalgın - İLKHA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir