• DOLAR 32.595
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2509.406
  • ...
Muş'lu çiftçiler yatırım istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Bölgede ürünlerini pazarlayacakları imkân olmadığı için, cesaretlerinin kırıldığını belirten Muşlu Çiftçiler, devletin bölgeye yatırım yapması halinde çiftçinin daha üretken ve iş yapma konusunda daha cesaretli olacağını söylüyor. Geçen yıllara nazaran bu yıl genel anlamda ürünün çok daha iyi olduğunu belirten çiftçiler, bununla beraber çeşitli sıkıntıların da olduğunu belirtiyorlar.

 

Pancar ve mısır ekiciliği yapan M. Sait Gergin, genel anlamda çiftçinin içinde bulunduğu durumu şöyle özetledi.

 

"Bu yıl hasat iyi. Kota uygulaması nedeniyle pancar ekiminde sıkıntı çektiğimiz için şuan çoğunlukla mısır ekiyoruz. Mısır emek ve masraf açısından bize daha ekonomik geldiğinden daha cazip bir ürün. Bu yıl ürün iyi fakat bu ürünümüzü pazarlayacağımız imkân yok. Biz yüzlerce dönüm mısır ekmişiz. Fakat sorun bitmiyor. Burada fabrika yok peki biz bunu kime satacağız. Eğer devlet buraya bir fabrika kurarsa artık ürünümüzü satma derdine düşmeyiz. Direkt olarak götürüp fabrikaya boşaltıp rahat edeceğiz. Ama fabrika olmadığı için mısırı arabalara yükleyip köy köy dolaşmak zorunda kalıyoruz" dedi.

 

Bir diğer sorunlarının ise su sıkıntısı olduğunu söyleyen Gergin, "Tarlalarımızı sulamak için yer altından motorla su çekiyoruz. Bu da bize ekstradan bir masraf çıkarıyor. Hem mazot harcayıp masraf yapıyoruz, hem de Sulama Birliğine ayrıca su parası ödüyoruz" diye konuştu.

 

2000'li yılların başında pancara kota sisteminin uygulanmasıyla çiftçinin yüzde 70 oranında pancar ekmeyi terk ettiğini söyleyen Mehmet Çağlayan ise, "2 binli yılların başında pancara kota sisteminin uygulanmasıyla pancar ekmeyi büyük bir oranda tek eden çiftçiler, alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Şuan alternatif ürün olarak mısır ekiyoruz. Mısır iyi fakat yeterli değil. Biz devletten teşvik babında çiftçiye kazanç sağlayacak az masraflı alternatif ürün bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Özellikle Aspir (yağlık bitki) bitkisinin az masraflı ve teşvik primi olduğundan bu ürünün kendilerine cazip geldiğini söyleyen Çağlayan, arazinin verimli olduğunu ve toprağın bu bereketinden en yüksek düzeyde istifade etmek istediklerini belirtti.

 

Çağlayan "Biz özellikle yağlık bitkiler ekmek istiyoruz. Fakat bunları tüketecek imkanımız yok. Eğer devlet bölgeye ciddi manada bir yatırım yaparak özellikle bu ürünlerimizi tüketeceğimiz, pazarlayacağımız fabrikalar kurursa, bizim yapamayacağımız iş yoktur. Eğer yatırım yapılırsa çiftçi de üretken olur" şeklinde konuştu.

 

Su kanallarının kırık ve bozuk olmaları nedeniyle su sıkıntısı çektiklerini de sözlerine ekleyen Çağlayan, "Biz şuan su sıkıntısı çekiyoruz. Devlet sulama kanallarında su yok. Şuan 70'li yıllardan kalan su kanallarıyla iş görmeye çalışıyoruz. Kanallar bozuk ve kırık oldukları için su akmıyor. Motorla mazotla işimizi yürütmeye çalışıyoruz. Yaz mevsimi nedeniyle sondajlardaki su seviyesi düşmüş. Yeterli derecede su yok. Su yeterli olmadığından motor en fazla yarım saat çalışabiliyor sonra da su bitiyor. Koskoca Muş Ovasının kanallarında su akmıyor. Artık yer üstü-yer altı kanallarımı yapıyorlar ne yapıyorlarsa yapsınlar, yetkili kişiler bu su sorununa da bir çözüm bulsunlar. Aksi halde sıkıntılarımız aynen devam edecek" ifadesinde bulundu. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir