• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD, İngiltere`den para ile bilgi almış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ABD`nin Ulusal Güvenlik Kurumu`na (NSA) ait belgeleri sızdırmakla suçladığı eski CIA uzmanı Edward Snowden`ın ifşa ettiği yeni belgeler Britanya`yı ikinci kez vurdu.

Guardian gazetesi `Snowden belgelerine` dayandırdığı haberinde, NSA`in Britanya Devlet İletişim Merkezi`ne (GCHQ) 3 yıl boyunca en az 100 milyon sterlin aktardığını ve bunun karşılığında bilgilere erişim ve istihbarat daireleri üzerinde kontrol hakkı istediğini yazdı.

Habere göre NSA, GCHQ`dan Prism ve Tempora adlı izleme programlarıyla `telefon konuşmalarının her yerde ve her zaman takip edilmesini` istedi.

GCHQ da aldığı parayı `yatırım portföyü` adı altında kayıtlara geçirdi. GCHQ`yu `ABD adına casusluk yapmakla` itham eden gazete, "GCHQ giderek daha fazla ABD istihbaratına bağımlı hale geldi" eleştirisi yaptı.

Habere göre, GCHQ`nun internet üzerinden ulaştığı kişisel veriler son 1 yılda yüzde 7 bin arttı. Ayrıca GCHQ`nun son 5 yılda topladığı istihbaratın yüzde 60`ı ABD`den geliyor. Belgelere göre NSA 2010`da, GCHQ`nun `Afganistan`daki NATO güçleri için yaptığı çalışmaları` desteklemek amacıyla 4 milyon sterlin verdi. Ayrıca internetten `ham` bilgi toplanmasına ilişkin `İnterneti Yönetmek` adlı proje için de 17.2 milyon sterlin aktarıldı. İnternet trafiğinin yürüdüğü transatlantik kablolarda taşınan verilere `girmekle görevli` GCHQ merkezleri içinse 15.5 milyon sterlin ödendi. NSA ayrıca Kıbrıs`taki GCHQ merkezlerinin giderlerinin de yarısını karşıladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir