• DOLAR 32.568
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2487.984
  • ...
Rojava`da Kaos, Kan ve Açlık Hakim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kürtlerin yaşamış olduğu Rasul`ayn, Derik, Rımelan, Afrin ve Tiltemir`de yer yer devam eden çatışmalarda her iki taraftan da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu gelen haberler arasında. 1 Ağustos Perşembe günü Tiltemir bölgesinden gelen iki cenazenin PYD`ye bağlı YPG milislerine ait olduğu ve çatışmada öldükleri açıklandı. Cenazeler aynı gün Kamışlı`da Ğarbi mahallesinde bulunan Delilo mezarlığında toprağa verildi. Ayrıca Gırkilegı`de çıkan çatışmada 6 YPG milisi öldü. Ölenlerden 3`ü Irak sınırında bulunan Kelê köyünden olduğu, diğer üçünün de farklı kentlerden olduğu bildirildi.
 
Halka, gençlerinizi savaşmaları için bize verin baskısı
PYD ile en Nusra arasında çatışmaların şiddetlenmesiyle savaşçı sıkıntısı çeken PYD, bölgede genel seferberlik ilan etmiş durumda. Daha önce de PYD`nin halka yönelik yaptığı çağrıda yurtdışında yaşayan gençleri için "Çocuklarınızı bizim safımızda savaşmaları için telkinde bulunun" diye baskı yaptığı belirtiliyor.
 
Qamışlo ve Amude`de gergin bir bekleyiş
Savaşın olduğu bölgede bunlar yaşanırken şimdilik sakin olan Qamışlo ve Amude`de gergin bir bekleyiş hakim. PYD, bölgede ve kent merkezlerinde yaptığı manevra ve aldığı tedbirler çerçevesinde elinde bulundurduğu önemli noktalarda setler kurarak mevzi güçlendirmesi yapıyor. PYD`nin her an bir saldırı olacakmış gibi hazırlıklarını sürdürmesi halkta tedirginliğe yol açıyor.
 
PYD`den adım başı yol kontrolü
Bölgeden alınan bilgilere göre, asayişi sağlamak adına kentlerin giriş çıkışlarına kontrol noktaları kuran PYD`nin kente giriş çıkış yapmak isteyen halka zorluk çıkararak eziyet ediyor. Örneğin Qamışlo ve Amude arası 25 km olan yolda adım başı sıkı yol kontrolü yapan PYD`nin bu uygulamaları bölge halkını usandırmış durumda.
 
Halk çok büyük bir ekonomik sıkıntı çekiyor
Öte yandan halk bölgede çok büyük bir ekonomik sıkıntı çekiyor. İnsani tüm ihtiyaçlar ya bulunamıyor ya da alınamayacak derecede pahalı fiyatlara satılıyor. Halkın alım gücünün olmadığı bölgede açlık ve yetersiz beslenme had safhaya ulaşmış durumda.
 
Geçtiğimiz günlerde Türkiye`nin PYD ile en Nusra`yı bir masaya oturtarak anlaştırdığı şeklinde haberler çıkmıştı. Ancak anlaşma sağlandığı yönündeki haberlere rağmen çatışmalar devam ediyor. (Mahmut Özsoy - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir