• DOLAR 32.382
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2325.502
  • ...
İçişleri Bakanlığı`ndan `soy kodu` Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nüfus aile kütüklerinde bulunması gereken bilgilerin Nüfus Hizmetleri Kanunu`nda belirtildiği, kütüklerde ırk, soy, mezhep gibi ifade ve terimlere yer verilmediği bildirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede "nüfus kayıtlarında soy kodu damgasının olduğu, vatandaşların soy kodlarına göre fişlendiği" yönünde iddiaların yer aldığı hatırlatıldı.

Söz konusu haberde doğru olmayan bazı bilgilere yer verildiği belirtilen açıklamada, nüfus aile kütüklerinde bulunması gereken bilgilerin Nüfus Hizmetleri Kanunu`nda yer aldığı ifade edildi.

"Nüfus aile kütüklerinde bulunması gereken bilgiler, Nüfus Hizmetleri Kanunu`nun 7. maddesinde sayılmış olup, nüfus kütüklerinde ırk, soy mezhep gibi ifade ve terimlere yer verilmemektedir" vurgusu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Nüfus Hizmetleri Kanunu`nun 7. ve 35. maddelerine istinaden aile kütüklerinde kişinin talebine bağlı olarak semavi dinlerden Müslümanlık, Hristiyanlık ve Musevilik ayrıca diğer dinlerden Hinduizm, Konfüçyanizm, Budizm, Teoizm ve Zerdüştlük din olarak kaydedilmektedir.

Lozan Antlaşması`nın 38-54 arasındaki maddeleri, Türkiye`de yaşayan azınlıkların haklarını düzenlemiştir. Bu antlaşmanın özellikle 40-41. maddelerinin (okul kaydı) uygulaması amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığının talebi üzerine, eski nüfus kütüklerinde (Osmanlı Dönemi) yer alan milliyet veya ırk ifade eden bilgilerden yararlanarak azınlık vatandaşlarımızın soy durumları Milli Eğitim Bakanlığına verilmektedir.

Lozan Antlaşması`na göre, faaliyetleri kabul edilen okullarda, sadece kendi azınlıklarına mensup Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenciler okuyabilmekte ve azınlığa mensubiyet ise ancak nüfus müdürlüklerinden verilen ve kişinin soy durumunu gösteren belgeyle ispatlanmaktadır."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir